Csodaelnök, csodaország - Farcádi Botond

2009. október 2., péntek, Máról holnapra
Egyetlen tollvonással hagyta kiteljesedni a gazdasági után immár a politikai válságot is Traian Băsescu tegnap délelőtt.

A szociáldemokrata miniszterek lemondását, a Mircea Geoană vezette alakulat ellenzékbe vonulását kiváltó, Dan Nica belügyminiszter menesztéséről szóló miniszterelnöki kérelem jóváhagyása után pedig Kolozsvárra utazott az államfő, ahol az egyetemi tanévnyitó ünnepségen ropta a táncot, mely a Bukarestben zajló események tükrében mintha a koalíció haláltánca lett volna.

Tegnap egyébként jóformán semmi meglepetés nem történt: a napokkal korábban elhangzott ultimátumok nyomán minden lépés előre látható volt, forgatókönyvszerűen zajlottak az események, talán csak a szociáldemokrata miniszterek késtek egy keveset a távozással, a beharangozott harminc perc helyett csak másfél óra múlva nyújtották be lemondásukat. Nem maradt el a már-már fenyegetőzéssel felérő ígéret sem, hogy tudniillik visszatérnek még a Victoria-palotába az elnökválasztás után. A két párt képviselői egymás nyakába próbálták varrni a felelősséget a kirobbant politikai válság miatt, szóba került az államtitkárok és a prefektusok menesztése, Emil Boc miniszterelnök újabb kormányülést hívott össze estére, ahol végre már magukban lehettek a demokrata-liberálisok. Az ellenzéki liberálisok bizalmatlansági indítvány benyújtásáról döntöttek, s bár élesen bírálják a szociáldemokratákat, számítanak segítségükre. Államcsínyt, választási csalást emlegettek az államfő politikai ellenfelei, majd estefelé menetrendszerűen megszólalt Traian Băsescu is, alig leplezett örömmel szabadkozott, mentegetőzött, hazugsággal vádolta a menesztett belügyminisztert, hangsúlyozta, semmi tragédia nem történt, a demokrata-liberálisok tovább kormányoznak.

Mindent egybevetve tehát gördülékenyen zajlottak az események, ami azt jelzi, Romániában lassan természetessé vált az abszurd, nem okoz már meglepetést a demokrácia megcsúfolása, senki sem csodálkozik, ha a választott politikusok végképp megfeledkezni látszanak a lakosság érdekeiről, a gazdasági válság hatásait enyhítő intézkedések helyett önös célú politikai játszmákkal töltik az időt. Ahol teljesen fölöslegesnek tekintik a parlamentet, a pártokat, ellenzékieket és koalíciós partnereket egyaránt, felelősségvállalással fogadnak el fontos törvényeket, populista indíttatású népszavazást szerveznek a választások napján.

Ahol nemsokára az is természetes lesz, hogy egyetlen csodapárt csodaminiszterei irányítanak egyszerre több tárcát, és járják a táncot úgy, ahogyan a csodaelnök fütyül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2009-10-02: Közélet - x:

Kondrács János álláskereső története (Tárca)

Kondrács Jánost pontosan reggel 6 órakor ébresztette órája (made in China).
2009-10-02: Közélet - x:

Öreg derék nem vén derék - Fekete Réka

Míg a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park egyik sétányán tegnap délelőtt tizenévesek rótták a tornaórán kiszabott köröket, egy másikon idős férfiak és asszonyok követték Csíki Sándor tanár úr mozdulatait, egyszerre lendítették karjukat, hajoltak jobbra-balra, előre-hátra.