Röviden

2007. augusztus 22., szerda, Világfigyelő

Oroszország kitart

Oroszország csak kompromisszumos megoldást tart elképzelhetőnek Koszovóban — jelentette ki Konsztantyin Koszacsov, az orosz képviselőház külügyi bizottságának elnöke. A politikus szerint az albánoknak tudomásul kell venniük, hogy Koszovó státusa még eldöntetlen. Tárgyalni kell róla, akár évekig is, anélkül, hogy a megbeszéléseknek bármilyen határidőt szabnának. A végén pedig olyan döntés születhet csak, amely a szerbek számára is elfogadható.

Munkában a KGB

Az oroszországi Szövetségi Különleges Szolgálatok (FSZB, a KGB utódja) novoszibirszki részlege vizsgálja, hogy a fizikai kutatóintézet két volt munkatársa — I. Minyin és O. Minyin — elkövetette-e az államtitkok kiszivárogtatásának bűntettét — olvasható az FSZB tegnapi közleményében. Az utóbbi években számos orosz tudóst ítéltek el az országban kémkedés vádjával. Jogvédők szerint az orosz vezetésnek ezzel az a célja, hogy megijessze a külföldön dolgozni akaró szakembereket.

Elhalasztani a döntést

Moszkva ismét megpróbálta rávenni a cseh vezetést, hogy mondjon le az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek csehországi telepítéséről. ,,Álláspontunk szerint nagy hiba lenne a cseh kormány részéről ezt a radarállomást cseh területen elhelyezni" — mondta Jurij Balujevszkij orosz vezérkari főnök Moszkvában Martin Bartak cseh védelmi miniszterhelyettessel folytatott tárgyalása után. Balujevszkij felszólította Csehorszá­got, hogy vonatkozó döntését halassza el a jövő évi amerikai elnökválasztásig, mivel egy új amerikai kormányzat átértékelheti majd a jelenlegi kormányzat rakétavédelmi döntéseit. Prága olyan rádiólokátor befogadásáról tárgyal Washingtonnal, amely részét képezné az átfogó amerikai rakétavédelmi rakétarendszernek, ennek kiépítésében azonban Moszkva a saját biztonsága elleni fenyegetést lát.

Irakot emlegette

Lehetetlen tankokkal és repülőgépekkel terjeszteni a demokráciát, mint ahogy a Szovjetunió számára is lehetetlennek bizonyult a megszállás idején harckocsikkal elnyomni az emberek szabadságvágyát, s ,,ezt Irakra és más országokra is értem" — jelentette ki az Alexander Dubcek sírjánál újságíróknak nyilatkozó Robert Fico szlovák kormányfő. Fico abból az alkalomból koszorúzta meg az 1968-as Prágai Tavasz legendás alakjának, Alexander Dubceknek a pozsonyi sírját, hogy a Varsói Szerződés csapatai, a Prágai Tavasz demokratikus folyamatát elfojtandó, 39 évvel ezelőtt megszállták Csehszlovákiát.

Prága gyanakvó

Prága barátságtalan lépésnek tekintené, ha Bécs felfüggesztené a schengeni szerződés év végén esedékes kiterjesztését a jövő évi, svájci—osztrák rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság idejére — jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter. A belső határok megszűnését jelentő schengeni rendszerhez tervek szerint az év végén csatlakozik Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia. Osztrák részről korábban céloztak rá, hogy biztonsági okokból a 2008-as Eb idejére esetleg szüneteltetik a kiszélesítést, amit Prága úgy értékelt, mint a folyamat szándékos megakasztását, amelyhez a sportrendezvény csak ürügyként szolgál.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-22: Világfigyelő - x:

Erdélyi kitüntetettek

Hírt adtunk arról, hogy Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke augusztus 20-a, államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adományozta Tempfli Józsefnek, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspökének.
2007-08-22: Riport - B. Kovács András:

Versenybe szálló ­közbirtokosságok

A nyersanyagtól a végtermékig hosszú lehet az út, az erőfeszítések hasznán sok cég osztozhat. Maga a kitermelés vállalása is javíthat a haszonkulcson, de ha fel is dolgozza nyersanyagát az erdő-közbirtokosság, a profitból még több juthat neki.