Hírsaláta

2009. november 3., kedd, Belföld

MIRE GERJED A ROMÁN SZAVAZÓ? A nagydumások Băsescura, az ideggócok Geoanăra, a dohányosok pedig Antonescura fognak szavazni. Eltérő válaszok születtek arra a kérdésre, hogy melyek a legfontosabb emberi tulajdonságok. Az intelligenciát Traian Băsescu szavazói csak a hatodik legfontosabb tulajdonságként határozták meg. Crin Antonescu hívei ugyanezt a negyedik helyre sorolták, míg Mircea Geoană szavazói az intelligenciát meg sem említették a fontos emberi tulajdonságok között. (Gândul)

ESNEK A LAKÁSÁRAK. Októberben tovább csökkentek a régi lakóingatlanok árai, miután az Első lakás program következtében drágulás volt tapasztalható júniustól szeptemberig. Az Imopedia elemzése szerint az utolsó, eladásra bocsátott házak árai 12 százalékkal alulmaradnak az augusztusihoz képest. A számok azt bizonyítják, hogy sem a tulajdonosok, sem az ingatlanközvetítő ügynökségek nem hisznek a kereslet visszatérésében. A bukaresti lakások árai folyamatosan csökkennek: pl. egy tömbházlakásért januárban még 72 000 eurót kértek, májusra ez 55 800 euróra csökkent (30 százalék), júniusban (az Első lakás program életbelépésével) enyhe drágulás volt tapasztalható, 58 050 euróig; júliusban (az első hitel kiutalásától) az ár újra nőtt, 63 000 euróra, és ezt a szintet megtartotta augusztusig. Szeptember közepén azonban újra csökkenni kezdtek az árak, és ez most is tart, a jelenlegi 58 300 euró nyolc százalékkal elmarad a júliusi értéktől. A garzonlakások esetében még szembetűnőbb az áresés, az utóbbi másfél hónapban 12 százalékos csökkenést jegyeztek. Egy bukaresti garzon átlagára jelenleg 37 200 euró.

ÁFAMENTES SZEMÉLYES INGATLAN-ADÁSVÉTEL. Tisztázta a pénzügy: azoknak, akik személyes célra vásároltak újonnan épült ingatlant vagy beépíthető telket, továbbra sem kell áruforgalmi adót fizetniük. Az adófizetési kötelezettség csak azokat terheli, akik kereskedelmi (újraeladási) céllal adták-vették az ingatlanokat. Az elmúlt években számos ingatlanfejlesztő cég természetes személyeken keresztül intézte az adásvételeit, és megkerülte az adófizetési kötelezettséget. A pénzügyi felügyelet és a kormány ennek visszaszorítására vezette be a kereskedelmi célú adásvétel fogalmát. A visszaélésekért több mint hétezer személy ellen indult eljárás összesen több mint 85 000 ingatlaneladás kapcsán, melyek összértéke 14,7 milliárd lej. Eddig nyolcvan személy esetében született végzés, őket 94,7 millió lej adó befizetésére kötelezték. További harminc személy esetében büntetőeljárás indult, s tizenötmillió lejes további büntetést helyeztek kilátásba. (manna.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2009-11-03: Közélet - x:

Mennek a marhák Bukarestbe? (A múlt hét) - Kuti János

Lehet, hogy felutaznak Bukarestbe a marhák, a birkák és a kecskék is. A gazdáik már voltak. De nem tudtak elég nyomatékot adni kérésüknek. Bár még az államelnök is támogatásáról biztosította őket. Mindenki támogatja a gazdákat, de a támogatásra nincs pénz.
2009-11-03: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farcádi Botond

Kelemen: történelmi régiókra épülő országot
,,Amikor az esélyekről beszélünk, azt tapasztaljuk, hogy még mindig nem az a döntő érv, hogy melyik elnökjelöltnek milyen a politikai programja" — jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje Nagykárolyban, ahol Szatmár megyei polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel találkozott.