Belföldi hírek - Farcádi Botond

2009. november 3., kedd, Belföld

Kelemen: történelmi régiókra épülő országot

,,Amikor az esélyekről beszélünk, azt tapasztaljuk, hogy még mindig nem az a döntő érv, hogy melyik elnökjelöltnek milyen a politikai programja" — jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje Nagykárolyban, ahol Szatmár megyei polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel találkozott.

Értékelte, hogy Szatmár megyében hagyománya van a nemzetiségek közötti együttműködésnek, az RMDSZ és a Német Demokrata Fórum tanácstagjai és polgármesterei közösen tervezik a közösség jövőjét. ,,A sajátságos kisebbségi kérdések tekintetében a dolgok nagyon egyszerűek. Mi nem kérünk mást, csupán azt, hogy a huszadik század elején tett ígéretét betartsa Románia. Ha ez megtörténik, nem lesz konfliktus többség és kisebbség között" — tette hozzá Kelemen, aki szerint a korszerű román államnak az önkormányzatokra, a történelmi régiókra kell építenie. Az önkormányzatoknak olyan helyzetbe kell kerülniük, hogy maguk döntsenek arról, mire, mennyit és mikor akarják elkölteni a pénzüket. Ha erős az önkormányzat, akkor erős a közösség, és ezáltal erős az állam is — fejtette ki az RMDSZ államelnökjelöltje.

Elbocsátáshullám jövőtől

Az állami ágazat átszervezése elképzelhetetlen elbocsátások nélkül — nyilatkozta tegnap Mihai Tănăsescu, Románia képviselője a Nemzetközi Valutaalapnál. A pénzügyi szakember szerint a közalkalmazottak elbocsátása jövő évtől kezdődhet el. Addig is fontos lenne a kiadások csökkentése a tíznapos fizetetlen kényszerszabadság révén — hangsúlyozta Tănăsescu.

Vonatbaleset Beszterce-Naszód megyében

Egy mozdony beleszaladt egy várakozó személyszállító gyorsvonat szerelvényébe tegnap Beszterce-Naszód megyében. A szerencsétlenségnek három sérültje van. A Temesvár és Máramarossziget között közlekedő gyorsvonat az egyik állomáson vesztegelt, minthogy elromlott a mozdonya, emiatt azt egy másikra kellett kicserélni. Csakhogy az új mozdony — egyelőre tisztázatlan okokból — belerohant a veszteglő szerelvénybe, amelynek vagonjaiban mintegy ötven utas várakozott. A vagonok nem siklottak ki, de a történtek ismét felkavarták a kedélyeket, mert az utóbbi időben túl sok baleset történt a romániai vasútvonalakon. A tegnapi balesetről nyilatkozva Radu Berceanu közlekedési miniszter felhívta a figyelmet, hogy a vasúti közlekedés terén egyre romlik a fegyelem. Megállapította, hogy a mozdonynak a szabályok szerint óránként legfeljebb húsz kilométeres sebességgel lett volna szabad, ehelyett ötven kilométeres sebességgel haladt a síneken.

Ahány felmérés, annyiféle eredmény

Megelőzte Mircea Geoană Traian Băsescut — derül ki a Realitatea hírtelevízió megbízásából az Insomar közvélemény-kutató intézet által készített, tegnap közzétett felmérésből. Ugyancsak tegnap látott napvilágot a CCSB intézet felmérése, amelyben azonban továbbra is a jelenlegi államfő vezeti a népszerűségi listát. Míg ezen felmérésekben Crin Antonescu a harmadik helyen áll 19 százalékkal, az Operations Research által néhány nappal korábban közzétett kutatás szerint a liberális jelölt lekörözte a szociáldemokrata Geoanăt. Az Insomar adatai szerint Mircea Geoană a választópolgárok 32 százalékának bizalmát élvezi, míg a jelenlegi államfőre a megkérdezettek 30 százaléka voksolna. A CCSB felmérése szerint azonban a jelenlegi államfő 6 százalékponttal előzi meg Mircea Geoanăt, aki a voksok 28 százalékára számíthat, Crin Antonescu eredménye ebben a kutatásban is 19 százalékos. A két felmérés adatai nagyjából egybevágnak a második fordulóbeli küzdelem tekintetében: eszerint Traian Băsescu államfő mindhárom esélyesnek nyilvánított ellenjelöltjével szemben alulmaradna.

Băsescu régi-új álma

Jobboldali kormányt látna legszívesebben az ország élén Traian Băsescu. Az államfő ezt Iaşi-ban jelentette ki, hangsúlyozva: azzal a feltétellel látná megvalósíthatónak a Demokrata-Liberális Párt—Nemzeti Liberális Párt közös kormányzását, ha nem a liberálisok köreiből kerülne ki a miniszterelnök. A liberális vezetők bizalmatlanságuknak adtak hangot az ajánlat kapcsán, hangsúlyozva: Băsescunak amúgy sincs esélye újabb mandátum megszerzésére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 634
szavazógép
2009-11-03: Belföld - x:

Hírsaláta

MIRE GERJED A ROMÁN SZAVAZÓ? A nagydumások Băsescura, az ideggócok Geoanăra, a dohányosok pedig Antonescura fognak szavazni. Eltérő válaszok születtek arra a kérdésre, hogy melyek a legfontosabb emberi tulajdonságok. Az intelligenciát Traian Băsescu szavazói csak a hatodik legfontosabb tulajdonságként határozták meg. Crin Antonescu hívei ugyanezt a negyedik helyre sorolták, míg Mircea Geoană szavazói az intelligenciát meg sem említették a fontos emberi tulajdonságok között. (Gândul)
2009-11-03: Közélet - x:

Nagyszívű Erdővidék - Hecser László

Erdővidéknek ismét sikerült bebizonyítania, hogy szükség esetén képes összefogni, közös ügy érdekében egyként cselekedni: Szakáts Iringó műtétjéhez a régióból aki tehette, hozzájárult, így egy nap alatt összegyűlt a szükséges összeg. A hat hónapos kislány már a marosvásárhelyi kórházban fekszik, az orvosi beavatkozás valószínűleg a héten megtörténik.