Röviden

2007. augusztus 23., csütörtök, Világfigyelő
Tiltakoznak Sólyom felvidéki látogatása ellen

A hazafias szlovák kulturális intézményhez, a Matica Slovenskához közeli ,,aláírók" csoportjának tagjai tiltakozásuknak adtak hangot amiatt, hogy Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke vasárnap a felvidéki Deákin részt vett és beszédet mondott a falu Szent István-napi emlékünnepén.

A magyar államfő látogatása semmiképpen sem tekinthető magánjellegűnek, s ezért a magyar megnyilvánulások ellen másfél évtizede rendszeresen fellépő, magukat nagysurányi aláíróknak nevező személyek a történteket úgy értelmezik, hogy Sólyom László ,,a jelenlétével hivatalosan is támogatta egy idegen államnak a független és önálló szlovák köztársaság területén megrendezett ünnepét". Ez szerintük megengedhetetlen.

Kuba támadja Magyarországot

Kuba hevesen nekitámadt Magyarországnak, amelyet az ,,Egyesült Államok lakájának" nevezett, amiért politikai menedékjogot ad a guantánamói amerikai támaszponton őrzött 29 kubai menekültnek. ,,A magyar kormány úgy jár el, mint a birodalom cinkosa. Buzgólkodik. Várja a jutalmát. Szolgalelkűen igyekszik megmutatni hatalmas és agresszív gazdájának, hogy számíthat alantas hűségére" — áll a kubai külügyminisztérium közleményében.

A Magyar Gárda ellen

Levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a legfőbb ügyésztől, hogy különös figyelemmel kövesse a Magyar Gárda nevű szerveződés működését, és a hatályos jogszabályokkal, valamint a magyar alkotmánnyal ellentétes cselekmény esetén haladéktalanul lépjen fel. A kormányfőnek a legfőbb ügyészhez intézett levele összefüggésben van a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus vezetőinek korábbi levelével, amelyben azt kérték a magyar miniszterelnöktől, sürgősen tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ,,megállítsanak bármely politikai pártot, amely beszéddel, fegyveres fenyegetéssel vagy más eszközökkel faji erőszakra ösztönöz, a gyűlölet és a bigottság kifejezéseit használva".

Bush védi háborús politikáját

George Bush amerikai elnök továbbra is helyesnek tartja iraki háborús politikáját, amelyet szerinte a történelem igazol majd. A demokrata ellenzék ezzel szemben teljes kudarcot emleget. A külföldi háborús veteránok előtt tartott beszédében Bush ismét türelmet kér Amerikától. Az iraki beavatkozást több olyan korábbi amerikai háborúhoz hasonlítja, amely népszerűtlenné vált, de utólag bebizonyosodott, hogy szükség volt rá, és tartós békét eredményezett. A koreai és a vietnami háború szerinte például elősegítette Ázsia helyzetének stabilizálását. Bush történelmi távlatba kívánja helyezni, és ezáltal igazoltnak beállítani az iraki háborút, amelyről szeptemberben Washingtonban a kongresszusi nyári szünet után újabb heves vita várható.

Hullnak az amerikaiak

Tizennégy amerikai katona meghalt tegnapra virradóra, miután helikopterük lezuhant Irak északi részén — jelentette be az országot megszálló amerikai hadsereg. A kommüniké szerint a Task Force Lightning egység helikoptere műszaki hiba miatt zuhant le, s nincs jele annak, hogy ellenséges tűz érte volna. A baleset közelebbi helyszínét nem közölték. Ez volt az egyik legsúlyosabb veszteséggel járó baleset az amerikai katonák soraiban a 2003. márciusi iraki invázió óta. * Legalább huszonheten meghaltak és nyolcvanan megsebesültek egy öngyilkos merényletben, amelyet tegnap követtek el az észak-iraki Baidzsi olajkitermelő városban. A kamikaze egy üzemanyag-tartálykocsit vezetett neki a helyi rendőrparancsnokság kapujának. A szerdai támadásban eddigi adatok szerint tizennyolc rendőr volt a halálos áldozatok és húsz a sebesültek között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-23: Világfigyelő - x:

Kóka János szerint az autonómia és a kollektív jogok kérdése nem időszerű

Az új liberális nemzetpolitika célja az, hogy a magyarság együvé tartozása valódi közösséget jelentsen, aminek megvalósítása komoly kihívás, ugyanis Kelet-Európában az emberi jogokért, a kulturális hagyományok és az anyanyelv ápolásáért még ma is kitartóbb küzdelem szükséges, mint másutt. Ezt a gondolatot fejtette ki Kóka János, a Szabad Demokrata Szövetség (SZDSZ) elnöke az Új Magyar Szónak adott interjújában.
2007-08-24: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Az utószezon ,,örömei”

Ahogy múlik az idei forró nyár — bár bizonytalanul még, de már érzékelhető jeleket mutatva —, újra aktualizálódnak a vakáció előtti kérdések, s csikorogva még, de beindulnak a politikai pokolmalom kerekei. A nagy eseményt kétségtelenül Mircea Geoană szocdem pártelnök immáron többször megtett ,,beismerő vallomása" jelenti: ha törik, ha szakad, ő miniszterelnök akar lenni.