Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Éljenek jobban!

2007. augusztus 24., péntek, Nyílttér
Az utóbbi idők politikai eseményei felvetették bennem azt a kérdést, mi is a különbség a színész és a magát politikusnak tituláló ember között.

A színészt majdnem mindig megtapsolják, visszahívják a színpadra, míg egy politikust kampánybeszéde után esetleg megtapsolnak, de kis idő múlva már kifütyülik, szidják. A legkisebb vezetőtől a legnagyobbig, beleértve az államelnököt is, megválasztásuk előtt olyan ígéreteket tesznek, hogy az egyszerű népnek tátva marad a szája. Azután jönnek rá, hogy tévedtek, a megválasztottak mindent saját érdekükben, hasznukra tesznek. Most is előttem van, mikor Băsescu narancsszínű mezben Tăriceanuval együtt magasba lendített kézzel köszönte meg az ünneplést, s fűt-fát ígértek. Éljenek jobban! szlogennel indultak közös útjukra. Sajnos, két és fél év alatt nem tudták eldönteni, melyikük harácsolt többet, s olyan személyi ellentét robbant ki, mely elfajulva már az egész társadalomra veszélyessé válhat. Nem részletezném, de szégyen a világ s nem utolsósorban Euró­pa előtt, hogy egy államfő személyi ellentét miatt miniszterelnöke és kormánya ellen csatározik, és viszont.

Nagy lépésre szánta el magát az RMDSZ vezetősége is. Olyan sürgés-forgás előzte meg a Tőkés—Markó-párbeszédet, mintha egyenesen Putyin és Bush találkozna, a világ sorsát, jövőjét döntenék el. Az elején még abban sem tudtak megegyezni, hol és mikor folyjon le a tárgyalás. Nem tudom, ki hogyan van ezzel, de nekem fáj, hogy két magyar ember nem tud egymással beszélni. Markó Bélának, a szövetség elnökének nem Voiculescuval, Funarral kell leülnie tárgyalni (lehet, azokkal most szívesebben tenné), hanem az EMNT elnökével, Tőkés Lászlóval. Azt tudjuk nagyjából, hogy miről szól a párbeszéd. Csak az homályos, mi van a háttérben, mi az oka, hogy a Markó-csapat oly nehezen egyezik ki Tőkés embereivel. Mi az a nagy különbség, mely elválasztja őket? Ismerjük az RMDSZ tizenhét éves munkáját, be nem váltott ígéreteit, távlati terveit, s az a véleményem (nekem s másoknak is), hogy ha ilyen ütemben haladunk, nehéz lesz a helyzete e maroknyi magyarnak. Megtörténhet, hogy a következő választásokon nemhogy a kormányba, de a parlamentbe sem jutunk be.

Így van, s ennek dacára az RMDSZ vezetősége nagyon derűlátó, bízik a tagok hűségében, holott népszerűsége napról napra csökken. Most nem azzal kellene foglalkozniuk, hogy a jövő évi helyhatósági és általános választásokra jelszavakat gyártsanak, ígéreteket varázsoljanak, hanem hogy mentsék, ami még menthető. Összeülni, tárgyalni, közös nevezőre jutni, mert csak így lehet összefogni a széthullásnak indult magyarságot.

Lőrincz Béla, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 243
szavazógép
2007-08-24: Nyílttér - x:

Megjavítják a Kossuth Lajos utcát

Örömmel olvastam a lap 2007. július 26./5134. számában, a 3. oldalon, a Röviden rovatban, hogy a megyei tanács jóvoltából a nyár folyamán 1,2 kilométeren aszfaltburkolat… stb.
2007-08-24: Nyílttér - x:

A polgármester esete a kereskedelmi tévéadóval

A minap felhívott egy alak egy fővárosi televíziótól — a neve csak a győzelem kisbetűjével több egy hajdani hírhedt tetűporénál —, és kifejezte abbéli örömét, hogy meghívhat egy esti beszélgetőműsorba, ahol minden esetben egy-egy erdélyi, moldvai és havasalföldi polgármester sztorija adja a vidéki couleur localt. Olajozottan beszélt, érezni lehetett, hogy századszor adja elő ajánlatát. Az alábbiakban az általam csak ritkán megszakított monológ lényegét tekintve hű visszaadására törekszem.