PapolcNe feledjük hagyományainkat

2007. augusztus 27., hétfő, Közélet

Szombaton negyedik alkalommal szerveztek falunapot Papolcon. A rendezvény istentisztelettel kezdődött, amelynek végén Beder Imre lelkipásztor, aki hét évig szolgált a helybeli református egyházközségben, elbúcsúzott a gyülekezettől.

A tiszteletes elmondta: úgy érzi, a Papolcon eltöltött évek alatt olyan lelki családhoz tartozott, amelybe mindig szívesen visszatér. ,,Remélem, amit emberi erővel elvégezhettem a gyülekezetben, az megmarad" — mondta, majd egy imára fogott kezet ábrázoló faragott plakettel ajándékozta meg a gyülekezetet, annak jeléül, hogy Papolc megmarad emlékezetében és imáiban. Az istentiszteleten részt vevők a helybeli fúvószenekar akkordjaira felvonultak a falu központjába, ahol a sörsátrak alatt néhányan már mulattak. A rendezvény színpadáról Kiss József, Zágon község polgármestere köszöntötte a jelen levő helybelieket és a testvértelepülés küldöttségét.

A polgármester egyebek mellett elmondta: ,,A sok gond és dolog mellett mindjárt odajutunk, hogy elfeledjük hagyományainkat, elfeledjük barátainkat, elfeledjük azt is, hogy közben koccintani és egypár szót is kellene váltani egymással. Nem mindig a munka, nem mindig a hajsza a fontos. Holnap-holnapután nem kezdünk egymásnak köszönni, sőt, nem kezdjük egymást tisztelni. Pont ezért érdemes legalább egy évben egyszer ilyen ünnepet megszervezni, hiszen ez jó alkalom a közös szórakozásra, a közös beszélgetésre." A jelenlevőket Nicolae Cosnean alpolgármester és Kelemen Gyula faluképviselő is köszöntötte, utóbbi a falunapok főszervezőjeként is. A rendezvény ünnepélyes megnyitója után a futballpályán tűzoltó-bemutatóra és favágóversenyre került sor. A helybeli önkéntes tűzoltók közös gyakorlatot mutattak be, majd néhányan közülük egyéni tűzoltóversenyre is beneveztek. Első Illyés Botond, második ifj. Dávid Ferenc, harmadik Sinka Bálint lett. A favágásban csapatban zajlott a verseny. Itt Alexandru Timaru és Dan Lazăr volt a legügyesebb, őket követte Benedek Csaba és Nagy Károly, illetve Ilyés Botond és Benedek Levente.

A nap további részében szórakoztató zenés-táncos műsorokban válogathatott a közönség. Este könnyűzenekoncerteken, majd utcabálon mulatott a falu és a szomszédos településekről érkezett fiatalság.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1834
szavazógép
2007-08-27: Közélet - Mózes László:

Ünnep fotókkal és sok zenével

Fotográfiai eseménnyé emelte a magyarországi Benkő Imre fotóművész kiállítása a második alkalommal megtartott rétyi falunapokat. A Pulitzer-emlékdíjas érdemes művész ez alkalommal bemutatott Székelyföld című tárlatán ― melyet az új sportcsarnok tornaterme fogadott be ― ugyanis számos fekete-fehér képről köszöntek vissza a környékbeli falvak, emberek magas művészi szinten, sajátos, vérbeli fotoriporteri optikával ábrázolva.
2007-08-27: Közélet - Iochom István:

Bereckben is állt a bál

A múlt hét végén negyedik alkalommal szerveztek Gábor Áron szülőfalujában falunapokat. Szombaton Dimény Zoltán polgármester megnyitóbeszéde után a szabadtéri színpadon, az egykori nyárikertben a helybeli Comenius Általános Iskola tanulói mutatták be előadásukat, majd sportvetélkedőkre került sor, aztán favágó és erősember-verseny következett. A falunapokra Bereck két testvértelepülésének, Tótkomlósnak és Hódmezővásárhelynek a küldöttsége is eljött.