Belföldi hírek - Farkas Réka

2010. január 5., kedd, Belföld

Egyezkednek a szakszervezetek

Ma kezdi meg az egyeztetést a szakszervezetekkel Daniel Funeriu oktatási miniszter. A tárgyalások központi témája a tanügyi leépítések kérdése, melyet a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásra hivatkozva tervez a szaktárca.

Tegnap a tárcavezető megígérte, az iskolai év végéig egyetlen alkalmazottat sem menesztenek a tanügyből, annak ellenére, hogy erről szólt egy, az elmúlt napokban kiadott kormányrendelet. A szakszervezetek már közölték: nem értenek egyet a 15 000 pedagógus elbocsátásáról szóló kormányrendelettel, és általános sztrájkkal fenyegetnek. Közben a munkaügyi minisztérium képviselői is tárgyalóasztalhoz ülnek a különböző ágazatok szakszervezeti küldötteivel. A találkozókon az egységes bértörvényről egyeztetnek a felek. A jogszabály ugyan január elsején életbe lépett, de még mindig nem végleges a bérezési rács, egy rendelet értelmében a törvényt június 30-ig módosíthatják.

Kisebbségi törvény helyett autonómiát

Az autonómiát szorgalmazza a kisebbségi törvény helyett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Izsák Balázs elnök tegnap közleményben fogalmazta meg, noha véleménye szerint a kisebbségi törvény tartalmaz a magyar kisebbség számára pozitív célokat is, nem képes ellensúlyozni azt a hátrányt, amelyet elfogadása jelentene az autonómia szavatolása helyett. ,,A kisebbségi törvénytervezet valójában csak egy hamis alternatíva, amelyet a tényleges autonómiáról való lemondásért cserébe kínál a román hatalom az RMDSZ-nek: a közösségünket megillető jogok helyett monopóliumot a magyarság képviselete, valamint a neki szánt állami erőforrások fölött" — áll még a közleményben. Felszólítja az EMNT-t, az MPP-t, a MIT-t és az EMI-t, ,,határozottan foglaljanak állást a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezet elfogadása ellen". Kifejti, az erdélyi magyarság összefogása képmutatás, ha nem a közös célokért, az autonómiáért történik.

Közvita a kórházak átszervezéséről

Sürgősségi kormányrendelet formájában bocsátotta közvitára az Egészségügyi Minisztérium az egészségügyi reformról szóló törvényt, a visszajelzéseket január 29-ig várják. A tervezet lehetőséget teremt a kórházak területi alapú összevonására, a kórházi ellátás és szolgáltatások átcsoportosítására. Ha életbe lép a tervezett sürgősségi kormányrendelet, a hazai kórházakat különböző kategóriák szerint sorolja majd be a szaktárca, és a különböző kezelésért, ellátásért a megfelelő besorolást élvező intézményhez kell fordulnunk. A kórházak átszervezéséről, az összevonásokról a továbbiakban a fenntartó önkormányzatok dönthetnek a kórházmenedzsment javaslata és az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyása alapján. A kórházak menedzselését magánszemélyek és cégek is elláthatják, ha sikeresen teljesítik a kiírt pályázat feltételeit, és szerződést kötnek az Egészségügyi Minisztériummal vagy azokkal az intézményekkel, amelyek saját egészségügyi hálózattal rendelkeznek (belügyi, igazságügyi, szállításügyi szaktárca, állambiztonsági szolgálat stb.). A kórházak vezetését a továbbiakban igazgatótanács, ellenőrzését pedig felügyelőtanács látja el.

Terjed a kór

Összesen 63-an haltak meg eddig Romániában újinfluenza-fertőzés miatt, az elmúlt hat napban kilenccel nőtt a halálos áldozatok száma. Az egészségügyi minisztérium tegnap közölte, hogy az elmúlt 24 órában újabb három személy hunyt el H1N1-es vírusfertőzés következtében. Az újinfluenza-vírussal fertőzöttek száma elérte az 5750-t, a betegek 1,09 százaléka vesztette életét. A halálos áldozatok valamennyien a veszélyeztetett társadalmi rétegekhez tartoztak, legtöbbjük más egészségi problémákkal is küszködött.

Enyhe tél sok csapadékkal

A januári csúcshőmérséklet elérheti a 15 Celsius-fokot az ország legnagyobb részében. Februárban a megszokottnál melegebb lesz a keleti régiókban, márciusban pedig hidegebb északnyugaton, a legalacsonyabb hőmérséklet akár mínusz 20 Celsius-fok is lehet az Országos Meteorológiai Intézet tegnapi tájékoztatása szerint. Az előrejelzés szerint januárban az ország legnagyobb részében a csapadék mennyisége meghaladja a megszokottat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 327
szavazógép
2010-01-05: Belföld - x:

Hírsaláta

MÉG NEM LÁTJÁK A FÉNYT AZ ALAGÚT VÉGÉN. Előrejelzések szerint 2010-ben várhatóan 1,3 százalékkal nő a bruttó hazai termék Romániában. A közgazdászok zöme egyelőre nem lát okot a fellélegzésre, nehéz hónapok előtt áll az ország, még ha az év második felére be is indulnak a pozitív folyamatok. (Antena 3)
2010-01-05: Közélet - x:

Ozsdolai erdőkisajátítás - Iochom István

A kedvezőtlen időjárás miatt ideiglenesen szünetel a Kézdisárfalva és Foksány közötti 118 km hosszúságú DN 2D műút korszerűsítése.