Ozsdolai erdőkisajátítás - Iochom István

2010. január 5., kedd, Közélet
A kedvezőtlen időjárás miatt ideiglenesen szünetel a Kézdisárfalva és Foksány közötti 118 km hosszúságú DN 2D műút korszerűsítése.

Az Ojtozi-szoros mellett a legjelentősebb kereskedelmi útszakasz Háromszék és Moldva között, ezért megyénk számára is fontos járhatóvá tétele. A két település között több mint nyolcvan hidat és átereszt építenek vagy javítanak meg. Az aszfaltozással Ozsdola határától alig öt kilométerre érkeztek.

A műút megépítéséhez kormányrendelettel Kézdisárfalván és Ozsdolán a közbirtokosságtól, illetve magánszemélyektől területeket sajátítottak ki. A Láros közbirtokosság tulajdonából az állam tíz hektárt és tizenkilenc árat sajátított ki útszélesítés céljából — tudtuk meg Pál István közbirtokossági elnöktől, aki azt is elmondta, hogy még nem kaptak egy vasat sem. A felértékeléskor a közbirtokosságnak csak két eurót ígértek négyzetméterenként, holott a Vrancea megyében kisajátított területekért négyzetméterenként négy eurót adtak. Több utánajárás után végül az ozsdolai közbirtokosságnak is négy eurót ígértek, de június óta, amikor a Láros benyújtotta a kisajátítási iratcsomót, nem történt semmi, nem fizettek, mindig arra hivatkoztak, hogy kormányválság van. A Láros közbirtokosságnak a kisajátítás nyomán több mint négyszázezer eurót kellene kapnia, ami nem elhanyagolható összeg, de mindehhez kormányrendelet szükséges. Miként ahhoz is, hogy az erdőt kivegyék az erdőalapból, és tarvágást lehessen végezni, mivel az ozsdolai erdő nincs még százhúsz éves.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 510
szavazógép
2010-01-05: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Egyezkednek a szakszervezetek
Ma kezdi meg az egyeztetést a szakszervezetekkel Daniel Funeriu oktatási miniszter. A tárgyalások központi témája a tanügyi leépítések kérdése, melyet a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásra hivatkozva tervez a szaktárca.
2010-01-05: Közélet - x:

Telefon és internet nélkül (Sepsikőröspatak) - Kisgyörgy Zoltán

A karácsonyi hóvihar négy telefonpóznát döntött ki azzal a kábellel együtt, amely a Romtelecom telefon- és internetösszeköttetését biztosította Sepsikőröspatak és Kálnok falunak.