Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a székelyudvarhelyi színház - Nagy B. Sándor

2010. január 8., péntek, Közélet

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata Matei Vişniec: És a csellóval mi legyen? című abszurd drámáját adja elő ma délután 5 és este 8 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kamaratermében.

Matei Vişniec darabját 1989 decemberében írta, miközben tombolt a forradalom. Az abszurd elemekből szerkesztett szöveg becketti alapszituációra épül: a szereplők vá­rakoznak egy váróteremben. Nem tudják, hogy mire várnak, és ez az állapot létforma számukra: egész életük várakozás. Ebben a várakozásban zavarja meg őket egy csellista, aki állandó zenélésével az őrületbe kergeti, ezért elhatározzák, hogy véget vetnek a művészetnek. A darab a Ceauşescu-rendszerben elnyomott művészek segélykiáltása, de a művészettel szembeni érdektelenség szemléletes ábrázolása által ma is elgondolkodtató.

Az előadást Zakariás Zalán, a Tamási Áron Színház művészeti vezetője rendezte, fellépnek a székelyudvarhelyi társulat tagjai közül Szűcs-Olcsváry Gellért (férfi újsággal) és Posta Ervin (öregember bottal), a Magyarországról meghívott Jankovics Anna (hölgy fátyollal) szabadfoglalkozású színész. A férfit csellóval Hadnagy László alakítja, aki a Székelyföldi Filharmónia tagja és a székelyudvarhelyi Palló Imre Zeneművészeti Líceum nagybőgőtanára, és aki az előadás kedvéért tanult meg csellón játszani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1059
szavazógép
2010-01-08: Közélet - x:

Külföldi hírek - Váry O. Péter

Hibák a szlovák nyelvtörvényben
Alátámasztja Magyarország számos aggályát a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási utasításával kapcsolatban az a tegnap nyilvánosságra került, nem hivatalos vélemény, amelyet az Európai Bizottság főtitkárságának jogi szolgálata fogalmazott meg, s mely szerint a rendelet több ponton diszkriminatív a kisebbségekkel szemben.
2010-01-08: Közélet - x:

Senki nem kérdőjelezte meg a „mártír hős” címet (Agache-ügy) - Sylvester Lajos

Aurel Dionisie Agache, az 1989. december 22-én Kézdivásárhelyen meglincselt Aurel Agache milicistatiszt fia kifogásolja a Háromszék 2009. december 30-i számában az alulírott Háromszéki nekigyürkőzés 6. című, tíz évvel ezelőtti és most újraközölt visszaemlékezésében az alábbi mondat tartalmát.