Felújult a mikóújfalusi Bedő-borvíz

2007. augusztus 30., csütörtök, Faluvilág

Semmiképpen nem haladja meg a vidéki önkormányzatok hatáskörét, hogy lassan újrafoglalják, rendezzék a vidék egy-egy régi, értékes borvízforrását, gyógyvizét. Megyénkben csak néhány községben tették ezt meg a rendszerváltás után. Mikó­újfaluban szeptember elsején különleges, megyei szintű borvízbemutatóra kerül sor Aquarius címmel.

— Nem tudtuk, hogy milyen a forrásfoglalat belső része, hisz mesteri, régi munka volt még 1897-ből, de 110 esztendő óta is jó állapotban van — tájékoztatott Nyáguly Vilmos polgármester, aki egy csapat önkéntessel, jeles kőfaragókkal felvették a forrás fedlapját, mely terméskőből faragott köpűt takar, kitakarították a medencét, fertőtlenítették, és a savas víz által korrodált rézcsövek helyett krómcsöveket tettek. Nyírfából asztalt, padot készítettek, szeméttartót helyeztek el. A vízre járók elmondták, hogy azóta javult a víz frissessége, több benne a szénsavgáz.

Egy újabb csapattal, kőfaragókkal és aprómunkásokkal hasított kőlapokkal kirakták a forrásház pádimentumát, elejét, hátsó részét rendezték, hogy az esetleges felszíni víz ne juthasson a forrás közelébe. A kőlapokat Hável Sándor kőbányai szakmérnök adományozta. Nagy József, a Román Ásványvíz Ügynökség vezérigazgatója ígéretet tett, hogy elvégezteti a mikóújfalusi források (Cseszkó, Hócsa, Sós, Szimjon, Hunnia) ellenőrzését, rendelkezésre bocsátja a főbb források kémiai összetételét, orvosi javallatait. A polgármester elmondta, az elkövetkezőkben a hatodi vasúti átjárónál a Gazsi nevű forrást szándékoznak hasonló módon befoglalni, s a vízvédelmi hivatal segítségét is kérte, ugyanis ott az Olt áradása is veszélyt jelent.

Amilyen nemes versengés alakult ki településeink között a székely kapuk állításában, kívánatos, hogy a borvizekben gazdag községek között is ily vetélkedés támadjon az elkövetkezőkben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 532
szavazógép
2007-08-30: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Szélmalomharc az ősi jussért (Aldobolyi erdőgondok)

Nem az első alkalom, amikor lapunkhoz fordul az Illyefalvához tartozó település erdő-közbirtokosságának vezetősége, és elmondja, hogy türhetetlenül hosszúra nyúlt már a huzavona, amit a dobollói önkormányzattal folytatnak, s ebben a küzdelemben sem a helyi, sem pedig a megyei szervek részéről nem kapnak segítséget.
2007-08-30: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Három díjat hoztak (Uzon képviselte Székelyföldet)

A Kárpát-medence Magyarlakta Településeinek Virtusvetélkedőjén Uzon, Szentivánlaborfalva és Dobolló képviselte megyénket.