Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megegyezéssel vagy anélkül?

2007. augusztus 31., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka

Utolsó állomásához érkezett az RMDSZ és a Tőkés Lászlót támogató szervezetek közötti párbeszéd. Ma vagy megegyezés születik az együttműködésről, vagy nagyon viharos kampány elé néz a következő hónapokban az erdélyi magyarság.

Az elmúlt napokban mindkét oldal visszafogottan nyilatkozott, senki nem merte határozottan állítani, hogy létrejön a megállapodás. Az RMDSZ teljes nyitottságát hangsúlyozza, helyet ajánl a listán Tőkésnek és partneri viszonyt az őt támogató szervezeteknek. Markó szerint ez radikális szemléletváltás, hisz elfogadták, hogy az RMDSZ-en kívül is van politikai élet, és azt, hogy plurális eszközökkel haladhatnak a közös célok felé. Ajánlatuk rendkívül szépen hangzik, ám megvalósíthatósága sántít. A szövetségi elnök nem tartja jó ötletnek az erdélyi magyar politikai kerekasztal összehívását, pedig ez lenne az a fórum, ahol egyeztethetnének a felek, megállapodást köthetnének a követendő közös célokról, stratégiákat dolgozhatnának ki, megoszthatnák a munkát. Markó szerint a mostani tárgyalócsoportok a jövőben is egy asztalhoz ülhetnének egy-egy kérdés megvitatására, és ,,bizonyos politikai döntések meghozatalába" Tőkésék is beleszólhatnának. Erről szól ajánlatuk, a garanciát pedig becsületszavuk jelenti — érvelt az RMDSZ elnöke, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy egy széles támogatottsággal rendelkező szervezetet irányít, s bár kritikus a helyzet, Tőkés nélkül is esélyük van két képviselőt bejuttatni az Európai Parlamentbe. Markó leszögezte azt is, az RMDSZ nem kíván változtatni politikáján, a mostani tárgyalásoknak nem a nézetkülönbségek felszámolásáról kell szólniuk. A szövetségi elnök üzenete egyértelmű: a hatalmi pozícióban levő szervezet hajlandó egy helyet átengedni ellenzékének, és tesz egy ködös ígéretet, hogy a jövőben is együttműködhetnek majd bizonyos kérdésekben. Ezzel szemben Tőkésék egészen mást akarnak: rendszerváltást a romániai magyar politikai életben, egy demokratikus alapokra épülő, plurális magyar érdekvédelmi szervezet életre hívását, amelyben helyet kap minden vélemény és irányzat. Radikálisan különböző álláspontok, amelyek egy hónapos tárgyalás után sem közeledtek egymáshoz. Csoda kellene a megegyezéshez.

Mi következik ezután? Az RMDSZ mindenképpen Tőkéséket teszi majd felelőssé a közös indulás elmaradásáért, és erőteljes kampánnyal igyekszik majd meggyőzni a szavazókat, hogy az ő listájuk hitelesebb. Tőkés függetlenként indul, és kampányát az RMDSZ lejáratására építi, őket okolja a meg nem egyezés kudarcáért. Az elmúlt egy hét nyilatkozatai mindkét retorikát előkészítették, kérdés csak az, ki lesz hitelesebb? Az RMDSZ-nél van a pénz és a hatalom, Tőkés múltjából és jelenéből, következetes kiállásaiból sáfárkodhat. Nekünk, polgároknak pedig megadatik a választás szabadsága. Lehet, hosszú távon nagy ára lesz!

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 244
szavazógép
2007-08-31: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Több a tanári állás

Hetven új testnevelési katedrát hoztak létre az idén megyénkben (így már az első osztálytól szaktanár foglalkozhat a gyermekekkel, ahol a létszám ezt lehetővé teszi), s mivel a kötelező óraszám is változott, és a júliusi versenyvizsgákon viszonylag gyengén teljesítettek a tanárok (583 pályázóból alig 86-an érték el a címzetes tanári álláshoz szükséges 7-es osztályzatot, de 336-nak még az ötösért is újra kellett vizsgáznia), több száz betöltetlen állás van még az iskolákban.
2007-08-31: Közélet - Farkas Réka:

A demokratáknak kampányolna Băsescu

Kampányfogás Traian Băsescu részéről, hogy az EP-választások napjára referendumot írna ki az egyéni választókörzetes rendszerről — nyilatkozta tegnap Márton Árpád RMDSZ-es képviselő. Az államelnök igen szűk határidőt szabott meg, s ennek egy része rendelkezésére áll, hogy a parlament által jóváhagyott törvényt aláírja.