A demokratáknak kampányolna Băsescu

2007. augusztus 31., péntek, Közélet

Kampányfogás Traian Băsescu részéről, hogy az EP-választások napjára referendumot írna ki az egyéni választókörzetes rendszerről — nyilatkozta tegnap Márton Árpád RMDSZ-es képviselő. Az államelnök igen szűk határidőt szabott meg, s ennek egy része rendelkezésére áll, hogy a parlament által jóváhagyott törvényt aláírja.

,,Olyan, mint az a férj, aki mindenképpen válni akar, és azt hozza fel indokként, hogy felesége nem szül gyermeket. Mikor az asszony bejelenti, hogy teherbe esett, a férj azt mondja, csak akkor nem válik, ha hat hónapon belül meglesz a gyermek" — példálózott a képviselő. Az új választási törvény készülőben, minden esély megvan arra, hogy az ősz folyamán meglegyen, de az elnök által megadott határidő nem tartható, nem tudni, hogyan viszonyulnak majd a demokraták, megtámadja-e valaki az alkotmánybíróságon, illetve hány napig fekteti Băsescu az aláírásra váró jogszabályt. Márton Árpád úgy véli, az elnök pártjának próbál kedvezni az EP-választások időpontjára beígért népszavazással. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a DP harmincegy százalékon áll, ez tíz-tizenegy EP-képviselői mandátumot jelentene, ha a két kampány összemosódik, Băsescu is megszólalhat egy olyan kérdésben, amelyet a román választók nyolcvan százaléka támogat, így jelentősen megnőhet a demokrata listára szavazók aránya is — véli. Márton Árpád szerint bármi történik a következő hetekben a román politikai életben, bármilyen előrelépés az egyéni választókörzetes törvény elfogadása ügyé­ben, az államelnök mindenképp megpróbál valamilyen referendumot összehozni az EP-választások napjára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1292
szavazógép
2007-08-31: Máról holnapra - Farkas Réka:

Megegyezéssel vagy anélkül?

Utolsó állomásához érkezett az RMDSZ és a Tőkés Lászlót támogató szervezetek közötti párbeszéd. Ma vagy megegyezés születik az együttműködésről, vagy nagyon viharos kampány elé néz a következő hónapokban az erdélyi magyarság.
2007-08-31: Közélet - Farkas Réka:

Párkányban ülésezik a kis MÁÉRT

Szombaton Párkányban ismét összeül a kis MÁÉRT. A határon túli magyar szervezetek vezetőinek találkozóján az RMDSZ-t Markó Béla, Kelemen Hunor és Nagy Zsolt képviseli.