I Love You, Budapest! Bukarestben

2007. június 6., szerda, Magazin

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil tanszékének négy frissen diplomázott hallgatója és a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem divat tanszékének növendékei közös bemutatót tartottak I Love You, Budapest! (Szeretlek, Budapest) címmel a Bukaresti Magyar Kulturális Központban.

Sárváry Katalin, a textil tanszék tanára a napokban rendezett bemutatóról hétfőn elmondta az MTI-nek, hogy a bukaresti oktatási intézmény kereste meg a budapesti egyetemet: vegyék fel a kapcsolatot, és készítsenek közös bemutatókat. A tanárnő és kollégája, Kisfaludy Márta négy növendékével együtt képviselte az egyetemet Bukarestben. Utazásukat a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, és a helyi magyar kulturális intézet biztosította a szálláshelyet.

Csuba Anita Trendi menyecske című városi öltözékét a népviselet ihlette. Magony Zsuzsanna sokfunkciós öltözéket mutatott be: a kabát a kifutón táskává alakult át, majd a táskából ismét kabát lett. Munkája már a design kategóriájába tartozik, csakúgy, mint Nagy Adrienn pufikabát-kollekciója. Kasza Emese öltözékét az építészet inspirálta: kis körökből rakta össze hordható ruháit. A tervező ihletője a Herzog-De Meuron svájci építészpáros épületei voltak, például az új müncheni futballstadion ,,steppelt" gömbje. A két bázeli, Jacques Herzog és Pierre de Meuron 2001-ben megkapta a Pritzker-díjat, amely az építészek Nobel-díjának számít.

A bukaresti művészeti egyetemen már a bolognai rendszer szerint dolgoznak, hároméves a képzés. A magyar intézetben minden szakterület bemutatkozott. Paula Barbu professzor tanítványai a divat tanszékről népviseletet alakítottak át városi öltözékké, emlékezetesek voltak a Gustav Klimt (1862―1918), a bécsi szecesszió nagymestere által ihletett ruhák és a spanyolos hangulatú öltözékek. Fergeteges, vidám bemutatót rendeztek a jelmeztervezők is.

Sárváry Katalin elmondta, hogy a hallgatók maguk mutatták be a kifutón munkáikat, mégpedig nagyon jól, mert mozgásművészetet is tanulnak az egyetemen.

A budapesti és a bukaresti művészeti egyetem tanárai szeretnék folytatni az együttműködést, a többi közt ― a modern kornak megfelelően ― interneten, on-line terveznek majd közösen öltözékeket.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2007-06-06: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a márkosfalvi
id. KOSZTÁNDI ISTVÁN
életének 70. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2007. június 7-én 16 órakor lesz a márkosfalvi családi háztól.
A gyászoló család
7248308
2007-06-06: Magazin - x:

Közel két évtized kómában

Tizenkilenc évnyi kómából tért magához egy férfi Lengyelországban, és igencsak meglepődött, hogy nincs már kommunista párt, illetve Lengyel Egyesült Munkáspárt meg jegyrendszer a húsra, viszont rengeteg a mobiltelefon.