Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Párkányban kettős állampolgárságot kérnek a vajdasági magyarok

2007. szeptember 1., szombat, Világfigyelő

Egynapos értekezletet ― a szervezők megfogalmazásában: ,,kis Máértet" ― tart ma a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma a szlovákiai Párkányban. Az MTI tudósítói a résztvevők táborából többeket megkérdeztek az összejövetel céljáról, arról, hogy mit remélnek a tanácskozástól.

Azért jövünk össze ― immár rendszeresen ― ezen a fórumon, hogy nézeteinket egyeztetve, egységesen tudjuk képviselni a Magyar Köztársaság alkotmányos szervei, politikai pártjai és a magyar társadalom előtt ― mondta a fórum idei házigazdája, Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke. Ennek megfelelően készült el a találkozó napirendje, amelyben kiemelt fontosságú, hogy jövő január 1-jétől, a schengeni határok életbelépésével minőségileg új helyzet áll elő. Magyarország, Szlovákia és Szlovénia polgárai a közeljövőben bizonyosan a schengeni rendszer részévé válnak, ,,mi pedig nem akarjuk, hogy Schengen új vasfüggönyként mutatkozzék" ― mondta a szlovákiai magyar politikus. Csáky szerint a párkányi tanácskozás résztvevői a rendszerbe belépő országoknak, mindenekelőtt a magyar kormánynak azt a kérést kívánják megfogalmazni, hogy ,,intelligens áteresztő rendszert" építsenek ki, egyszersmind az európai normák figyelembevételével olyan szabályokat fogadjanak el, amelyek nem nehezítik a schengeni rendszeren kívül rekedt s annak határai közé kerülő nemzetrészek közötti kapcsolattartást.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ― elmondása szerint ― tájékoztatni kívánja a résztvevőket a Szerbiában, illetve a VMSZ-ben kibontakozó eseményekről. A pártelnök megpróbál támogatást szerezni annak az ötletnek, hogy Magyarország schengeni csatlakozásával kapjanak letelepedés nélkül kettős magyar állampolgárságot azon országok a magyar kisebbséghez tartozó állampolgárai, amelyek nem tagjai jelenleg az EU-nak, s amelyek belső jogrendje ezt nem tiltja. Ha ezt sikerül bevinni a tanácskozás zárónyilatkozatába, akkor a vajdasági magyarok által megfogalmazott igény még nagyobb nyomatékkal fog bírni ― mondta.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke levélben fordult a fórum résztvevőihez, és arra kérte őket, támogassák a VMDP kettős állampolgárságra, illetve a perszonális, nem területi magyar autonómia megteremtésére irányuló törekvését. Emlékeztette őket arra, hogy a VMDP a kettős állampolgárságot a Kárpát-medencében élő magyarok határmódosítás nélküli, politikai integrációja elengedhetetlen feltételének tartja, s a párt úgy véli, hogy tényleges autonómia nélkül a délvidéki magyar közösség a teljes beolvadás útjára lép.

Deák Ernő, a Nyugat-európai Orszá­gos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke, mint hangoztatta, különösebb elvárások nélkül, reálisan és józanul tekint a párkányi találkozó elé. Bátorítólag el kívánja mondani a többi szervezetnek, hogy a sikertelenség láttán nem szabad elcsüggedniük, s az igényeket ― például az autonómia ügyében ― egyre lejjebb vinniük.

Purger Tibor, aki az Amerikai Magyar Szövetség képviseletében vesz részt a mai párkányi találkozón, kijelentette: ez a fórum önmagában nem tud igazából semmit megoldani, mert nemigen lehet konkrét hatása Magyarországra, csak átvitt értelemben. Purger szerint egy hatékony Máértra mindenképpen szükség van, ,,ezt határozottan kimondva egyszer talán el lehet érni, hogy a magyar kormány is meghallja ezeknek a szervezeteknek a szavát". Kifejtette, hogy az amerikai magyarok támogatják az áttelepülés nélküli, kettős állampolgárság javaslatát.

Gémesi Ferenc szerint a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának tervezett témáiban tetten érhető, hogy a résztvevők támogatják a nemzetpolitika megújulását. A Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára erről tegnap nyilatkozott. Elmondta: ősszel bemutatják a határon túli magyarokkal foglalkozó új intézményrendszert, amely a felelősségi szintekre épül. Véleménye szerint a határon túli magyar közösségek eltérő helyzete miatt nem lehet egységes keretet ,,rájuk húzni". Hozzátette: a jelenlegi négyszintű magyarországi egyeztetési lehetőség mindenki számára elfogadható.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1156
szavazógép
2007-09-01: Kultúra - Simó Edmund:

Istenper

Az emberi butaság tárháza kimeríthetetlen. Történelmünk során nemcsak teremtett kincseink sokasodtak, pusztultak el, majd termelődtek újra, hanem úgyszintén butaságaink is, amelyek között sokra a ,,hajmeresztő" jelző illik a leginkább. Hajmeresztő még a kopasznak is ― mondanák, és mondják is mifelénk, Székelyföldön.
2007-09-01: Világfigyelő - x:

Jirí Menzel: érdemes mesét mondani

Jirí Menzel reméli, hűségesek maradnak hozzá a nézők, s úgy látja, ma is érdemes még mesét mondani — az Oscar-díjas cseh rendező Budapesten nyilatkozott az MTI-nek filmjeiről, a történetmesélésről, a multimédia és az internet koráról.