Jirí Menzel: érdemes mesét mondani

2007. szeptember 1., szombat, Világfigyelő

Jirí Menzel reméli, hűségesek maradnak hozzá a nézők, s úgy látja, ma is érdemes még mesét mondani — az Oscar-díjas cseh rendező Budapesten nyilatkozott az MTI-nek filmjeiről, a történetmesélésről, a multimédia és az internet koráról.

,,Nem tudok másfajta filmeket forgatni, ezzel együtt azt akarom, hogy a lehető legtöbben nézzék meg a filmemet. Remélem, hogy egy idő után annyira érdekesek lesznek majd a nézők számára, mint amennyire nekünk a középkori zene ma" — mondta az alkotó, aki a Moziünnep díszvendégeként látogatott Magyarországra.

A cseh színházi és filmrendező, akinek legújabb filmjét, az Őfelsége pincére voltam című alkotást premier előtt vetítik a négynapos fesztiválon, kiemelte: biztos abban, hogy a mai állandó feszültségben és ordítozásban igenis érdemes még mesét mondani; ,,vannak olyanok, akik ebből élnek, például én is". ,,Sajnos, egyre nehezebb egy hasonló történetet elmesélni, valamint egyre kisebb az értéke egy ilyenfajta filmnek. Az a tapasztalatom, hogy az elmúlt évtizedek során egy, az enyémhez hasonló film sokkal jobban összefogta, egyesítette az embereket; átölelt egy fél világot, mindenki Tolsztojt olvasott, mindenki Chaplint nézett. Ma már mindenki más filmet néz, és más könyvet olvas. Az egyetlen dolog, ami átöleli a világot, az Hollywood; mindenki Harry Pottert akarja látni" — magyarázta.

Jirí Menzel hangsúlyozta, hogy nem tartja a mozi ellenségének a multimédiát és az internetet. Korábban arról beszéltek, hogy a mozi a színház ellensége, és aztán mégis kölcsönös hatással voltak egymásra — mutatott rá, hozzátéve, hogy a mozi és az internet akár szövetségre is léphet egymással.

,,Színházba gyakran elmennek az emberek, mindenre emlékeznek, amit ott láttak, még akkor is, ha fél évben egyszer teszik ezt" — mondta. Úgy látja, hogy a moziba járással is hasonló a helyzet: az emberek minden héten egyszer megnéznek egy alkotást, a következő héten pedig semmi másról nem beszélnek, mint amit a moziban láttak. ,,A televízióban viszont egy nap alatt akár 18 filmet is láthatnak. Nagyon nehéz választani, semmi nem marad meg az emlékezetükben, üres lesz a fejük utána" — magyarázta Jirí Menzel. Hozzátette, hogy az internettel még rosszabb a helyzet: az információ nem marad meg a nézőben, a túl sok információ nem vezet sehová.

Jirí Menzel 12 év elteltével készítette az Őfelsége pincére című filmet. A 68 éves rendező nevéhez fűződik az Oscar-díjjal jutalmazott Szigorúan ellenőrzött vonatok, valamint a Pacsirták cérnaszálon, a Sörgyári capriccio, Az én kis falum, a Mesés férfiak kurblival című alkotás. Jirí Menzel színészként közreműködője volt több magyar filmnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2007-09-01: Világfigyelő - x:

Párkányban kettős állampolgárságot kérnek a vajdasági magyarok

Egynapos értekezletet ― a szervezők megfogalmazásában: ,,kis Máértet" ― tart ma a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma a szlovákiai Párkányban. Az MTI tudósítói a résztvevők táborából többeket megkérdeztek az összejövetel céljáról, arról, hogy mit remélnek a tanácskozástól.
2007-09-01: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Ötpárti sajtóértekezlet a Magyar Gárdáról
A kormány a Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezi a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében ― mondta Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, miniszterelnök tegnap Budapesten a Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtóértekezleten.