Magyar Tükör

2007. szeptember 4., kedd, Világfigyelő
Tegnap megkezdődött a tanítás Magyarországon. * Sólyom László köztársasági elnök a Nógrád megyei Cserhátsurányban nyitotta meg a tanévet. Mint mondta, ezt az általános iskolát néhány évvel ezelőtt még a bezárás fenyegette, ma viszont a környék körzeti iskolája, amely vonzza az iskolásokat máshonnan is, és átlagon felüli oktatást kínál. Mindeközben a tanulók egyharmada roma, itt nincsenek elkülönített osztályok, és a cigány gyerekek is minden évben nyújtanak valamilyen kiemelkedő teljesítményt.

A köztársasági elnök kiemelte, országjárása során mindenütt találkozik a kis falvak élni akarásával, Cserhátsurány pedig felismerte, hogy az általános iskola mennyire meghatározza az emberek jövőjét. Ez az iskola képes a leginkább kiegyenlíteni a gyerekek otthonról hozott egyenlőtlen esélyeit, itt tanul meg a gyerek nemcsak írni, olvasni, számolni, hanem tanulni is ― mondta. Hozzátette: itt dől el, milyen esélyekkel lép tovább, akár felsőbb iskolába, akár azonnal a munkaerőpiacra. * Magyarország felkészült a schengeni csatlakozásra ― hangzott el vasárnap a Határőrség Országos Parancsnokságán. Béndek József, a határőrség országos parancsnoka szerint háromféle határszakasz jön létre: a belső határ, az Európai Unión belüli külső határ, illetve az unión kívüli külső határ. Utóbbi az ukrán, horvát és a szerb határszakaszra vonatkozik, s aki ezen a szakaszon kíván belépni az országba nem uniós állampolgárként, annak schengeni vízummal kell rendelkeznie. A magyar nemzetiségűekkel kapcsolatban kifejtette: a schengeni egyezmény nem nemzetiségi alapon definiál, hanem állampolgárságra vonatkozik. Vagyis az Ukrajna, Szerbia, illetve Horvátország felől érkező, ott élő magyar nemzetiségűeknek vízum szükséges. Béndek az unión belüli schengeni külső határral kapcsolatban azt mondta: a román határszakaszon marad a már korábban bevezetett, úgynevezett egymegállásos határellenőrzési rendszer. Az osztrák, szlovén és szlovák szakaszt érintő belső határral összefüggésben azt mondta: 1100 kilométeres szakaszon ugyan okmányok nélkül lehet átmenni, és nem kell megállni, de ettől még a határon átlépőknél kell lennie okmánynak, egyrészt a mélységi ellenőrzések, másrészt az esetleges igazoltatás miatt. * Kóka János gazdasági miniszter azonnali távozását követelte Cser-Palkovics András, a Fideszes helyettes szóvivője, miután a Heti Válasz hetilap legfrissebb száma az Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. privatizációjának körülményeivel hozta összefüggésbe az év végére bejelentett lemondását a gazdasági minisztérium éléről. ,,Kóka János lebukott, kiderült az igazság, így most már semmi nem kényszeríti arra, hogy év végéig a miniszteri székben maradjon. Most már tudjuk, hogy Kóka János kontinensméretű botrányba keveredett az autópálya-program kapcsán, ami miatt helyzete a gazdasági és közlekedési tárca élén tarthatatlanná vált" ― hangoztatta. * A tizenegy évvel ezelőttihez képest jelentősen csökkent a lakosság félelme azoktól a szélsőséges csoportoktól, amelyek nyilas, antiszemita nézeteket hirdetnek ― olvasható egy Medián-elemzésben. Ú Egy eddig nem látott és nem regisztrált Munkácsy-festményt találtak a szakemberek Svájcban ― írta a Békés Megyei Hírlap. A kép egy svájci állampolgár tulajdonában van, aki mielőtt aukcióra vinné, százezer euróért felkínálta megvételre a festő nevét viselő békéscsabai múzeumnak. A művet Munkácsy 1888 körül készíthette, a Flört című alkotásának nőalakját festette újra. (MTI―mol)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2007-09-04: Világfigyelő - x:

Külügyminisztériumi utasítás a Magyar Gárda ügyében

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a külügyminisztérium utasítást küldött a nagykövetségeknek a Magyar Gárda megalakulásának kommunikációjával kapcsolatban. Németh Zsolt tegnapi közleményében azt írta, ,,tekintve, hogy a külügyminisztérium utasítást küldött a nagykövetségeknek a Magyar Gárda megalakulásának kommunikációjával kapcsolatban, szükségesnek tartom álláspontom ismertetését".
2007-09-04: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Bush váratlanul Irakba érkezett
Váratlan látogatásra Irakba érkezett tegnap George Bush amerikai elnök. Bush röviddel azelőtt vállalkozott a tizenegy órás repülőútra, hogy a washingtoni kongresszusban a jövő héten David Petraeus tábornok, az Irakban lévő amerikai erők parancsnoka és Ryan Crocker bagdadi nagykövet értékeli az iraki konfliktus alakulását, a Fehér Háznak pedig szeptember 15-ig kell az amerikai törvényhozók elé terjesztenie az üggyel kapcsolatos jelentését.