Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

MagaslesA harcias Oroszország

2007. szeptember 5., szerda, Világfigyelő
Mandátuma végén Putyin orosz elnök láthatólag bekeményített. Élénk visszhangot s heves amerikai és NATO-ellenkezést váltott ki ama májusi bejelentése, hogy Oroszország ,,befagyasztja" az európai hagyományos fegyverzetekre vonatkozó szerződést.

Mindezt azzal indokolta, hogy a NATO-országok sem tesznek eleget a CFE-szerződésben foglaltaknak. Ráadásul rakétatámaszpontokat telepítenek Lengyelországba és Csehországba, amelyek veszélyeztetik országa biztonságát. Azzal is vádolta az Egyesült Államokat és a nyugat-európai országokat, hogy pénzzel is beavatkoznak Oroszország belügyeibe, finanszírozva a liberális ellenzéki pártokat és az emberjogi szervezeteket. Mindezt a szakértők nem is Amerikának és a Nyugatnak, hanem inkább a belső — egyébként gyenge — orosz ellenzéknek szánt figyelmeztetésként értelmezték, azóta viszont Oroszország, bizonyítva elszántságát, újrakezdte az északi sarkkörön a régóta beszüntetett repülőgép-járőrözéseket, többször is megsértve a semleges és hadsereggel nem is rendelkező Izland légiterét. Ez sem véletlen. Augusztus 2-án orosz tengeralattjáró kutatott az Északi-sarkon, azóta nyilvánosságra kerültek a vizsgálódások eredményei is, bizonyítva, hogy a Kreml jogosan formál igényt a kőolaj- és gázlelőhelyekben gazdag sarkvidékre. A geológiai mintákat vizsgálva, az orosz tudósok kiderítették, hogy ,,a víz alatt húzódó Lomonoszov-hátság szerkezetileg egyértelműen a szibériai kontinentális tábla folytatásának tekinthető". Oroszország már egyszer magának követelte a térséget, az ENSZ tengerjogi egyezményére hivatkozva. A kérést akkor a világszervezet elutasította. Putyin kifejtette, hogy országa továbbra is mindent megtesz az Északi-sark vidékéhez fűződő katonai, gazdasági és stratégiai érdekeinek védelmében. A sarkvidékre — az ásványi és természeti kincsek kiaknázására — Oroszországon kívül az Egyesült Államok, Dánia, Kanada és Norvégia is jogot formál. Hogy Putyin bekeményít, harcias nyilatkozatain kívül az is bizonyítja, hogy időközben megtörtént a polgári célú nukleáris cégek állami holdingba való összeolvasztása. A vállalatcsoport helyzete emlékeztet a földgázipari Gazproméra, összefonódik az állammal, és olykor annak külföldi érdekérvényesítő eszközeként szolgál. Oroszország egyébként a jelenlegi tíz atomerőmű mellé — melyekben harmincegy reaktor működik — a következő huszonöt évben negyven újabb erőmű megépítését tervezi, a nukleáris ágazat arányát az energiatermelésben a jelenlegi tizenhat százalékról huszonöt százalékra akarván emelni. Putyin elszántságát a közelgő elnökválasztások is indokolják. Még mindig nem tudni, ki lesz az utódja, jelenleg a hozzá hűséges volt külügyért, Ivanovot emlegetik, ami azt jelenti, hogy négy évre Putyin a háttérből irányíthat majd. Egyetlen pillanatra sem adva ki kezéből a hatalmat, s Ivanov mandátumának lejártával, négy esztendő múlva újra indulhat az elnökválasztáson…

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2212
szavazógép
2007-09-05: Világfigyelő - x:

Mérséklődött, de stabil a Fidesz előnye

Júliushoz képest mérséklődött, de stabil maradt a Fidesz támogatottsági előnye az MSZP-vel szemben, ugyanakkor eltűnt a Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnöki alkalmassági mutatója közötti különbség — derült ki a Századvég és a Forsense közleményéből. A közvélemény szerint inkább az MSZP-kormány képes az ország gondjainak megoldására, mint a Fidesz.
2007-09-05: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

A kormányt méltatta, a Fideszt bírálta
Méltatta a magyar kormányt, és bírálta a Fideszt a Magyar Gárda kapcsán Ján Kubis szlovák külügyminiszter tegnap Prágában. ,,Szeretném elmondani, hogy nagyra értékeltem a magyar kormány lépéseit, Gyurcsány miniszterelnök úr álláspontját, aki nagyon egyértelműen és kategorikusan állást foglalt az ilyen fejlemények ellen" — jelentette ki a szlovák diplomácia vezetője.