Röviden

2007. szeptember 5., szerda, Világfigyelő
A kormányt méltatta, a Fideszt bírálta

Méltatta a magyar kormányt, és bírálta a Fideszt a Magyar Gárda kapcsán Ján Kubis szlovák külügyminiszter tegnap Prágában. ,,Szeretném elmondani, hogy nagyra értékeltem a magyar kormány lépéseit, Gyurcsány miniszterelnök úr álláspontját, aki nagyon egyértelműen és kategorikusan állást foglalt az ilyen fejlemények ellen" — jelentette ki a szlovák diplomácia vezetője.

Kubis szerint ,,erőteljesen negatívan reagált" a magyar értelmiség és a civil szféra is, amit szintén elismerésre méltatott. Ugyanakkor a minisztert ,,kissé nyugtalanítja" az a tény, hogy ,,például az az ellenzéki párt, amely nagyon kategorikusan lép fel a demokrácia és a jog védelmében a szomszédos országokban", nem foglalt ,,eléggé határozott állást, és még most is kissé habozik, legalábbis a legfelsőbb szinten nem hangzottak el egyértelmű állásfoglalások" a Magyar Gárdával kapcsolatban. ,,A Fideszről beszélek" — szögezte le Kubis, aki hiányolta a magyar államfő egyértelmű álláspontját is.

Újból felülvizsgálják az olajbizottság anyagait

A Pallag-bizottság minősített anyagainak újbóli felülvizsgálatát kérte tegnap a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az érintett szervezetektől, mivel a több mint 35 000 oldalas anyag nagy részét a titokgazdák az első áttekintés után nem hoznák nyilvánosságra. Szilvásy György annak kapcsán beszélt erről a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy az olajügyi iratokat vizsgáló munkacsoport befejezte az egykori parlamenti bizottság anyagainak átvizsgálását. A titokminiszter hangsúlyozta: nehéz összeegyeztetni a politikai szándékot és a szakmai meggyőződést, de a kormány álláspontja nem változott: továbbra is azt szeretnék, hogy a lehető legtöbb anyagnak oldják fel a titkosítását.

Módosul Washington Irak-politikája

A Bush-adminisztráció csöndben fontos váltást hajt végre Irak-politikájában, a nemzeti megbékélés elérésében nem a Bagdaddal, hanem a régiókkal való együttműködésre helyezi a hangsúlyt — írta a The Wall Street Journal tegnap. George Bush ,,kiigazítja" stratégiáját — vélekedett a vezető tengerentúli gazdasági napilap azután, hogy az amerikai elnök előző nap váratlanul Irakba látogatott, de nem a fővárosba, hanem az attól nyugatra elterülő al-Anbár tartományba utazott. Az újság megállapította: a washingtoni hangsúlyváltás annak az eredménye, hogy a korábban a szunnita felkelők erősségének számító térségben az amerikai haderő sikereket ért el a törzsek ,,megszelídítésében", és a központi kormány négy évig nem tudott dűlőre jutni a nemzeti megbékélés terén.

Teherán figyelmezteti Washingtont

Egy esetleges Irán elleni katonai támadás előre nem látott következményeire figyelmeztette Teherán az Egyesült Államokat tegnap. ,,Az Egyesült Államok három nehézséggel fog szembesülni, ha megtámadja Iránt" — mondta Rahim Jahja Szafavi tábornok. A legfőbb iráni vallási és politikai vezető, Hamenei ajatolláh nemrég kinevezett, különleges katonai tanácsadója szerint Washingtont egyrészt váratlanul érheti az iráni ellencsapás ereje, mert nincs tisztában a közel-keleti térségben állomásozó 200 000 katonájának sebezhetőségével. A magas rangú tanácsadó szerint Washington ezenkívül azt sem tudhatja, hogy a támadással milyen következményeket idézhet elő Izrael állam sorsára, illetve a világ olajellátásának alakulására nézve.

Besúgó volt a bolgár államfő

A kommunista titkosszolgálat besúgója volt a bolgár államfő — ezt állítja egy szófiai testület, amelyet a rendőrség iratainak átfésülésével bíztak meg. A tegnapi közlemény szerint Georgi Parvanov államfő, Ahmed Dogan, a kisebbik kormánypárt vezetője és 19 parlamenti képviselő is rajta van a kollaboránsok listáján. Rajtuk kívül 23 terhelt múltú személy jutott magas beosztásba Parvanov vagy a korábbi államfők idején. A testület április óta folytatta a vizsgálatokat, miután 2006-ban törvényt hoztak a 1989 előtti titkosszolgálati dokumentumok megnyitásáról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2007-09-05: Világfigyelő - Bogdán László:

A harcias Oroszország (Magasles)

Mandátuma végén Putyin orosz elnök láthatólag bekeményített. Élénk visszhangot s heves amerikai és NATO-ellenkezést váltott ki ama májusi bejelentése, hogy Oroszország ,,befagyasztja" az európai hagyományos fegyverzetekre vonatkozó szerződést.
2007-09-05: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Középvállalatok és az informatika

A sikeres középvállalatok az átlagnál több integrált technológiai platformot üzemeltetnek, nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy beruházzanak az informatikai integrációba, és hisznek abban, hogy az informatika a vállalat más területein eszközölt beruházásoknál magasabb megtérüléssel jár — állapítja meg az Economist Intelligence Unit és az Oracle piackutató tanulmánya.