Középvállalatok és az informatika

2007. szeptember 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A sikeres középvállalatok az átlagnál több integrált technológiai platformot üzemeltetnek, nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy beruházzanak az informatikai integrációba, és hisznek abban, hogy az informatika a vállalat más területein eszközölt beruházásoknál magasabb megtérüléssel jár — állapítja meg az Economist Intelligence Unit és az Oracle piackutató tanulmánya.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tanulmány a technológiát nemzetközi szinten vizsgálja mint a kis- és középvállalatok növekedésének eszközét, mind a helyi technológiai infrastruktúra, mind az adott technológiai beruházások hatásainak szempontjából.

A tanulmány rávilágít arra, hogy a technológia alapvető szerepet játszik a kis- és középvállalatok üzleti növekedésének serkentésében. A felmérés egyik legfőbb megállapítása, hogy az informatika fokozza a versenyképességet. A válaszadók 78 százaléka ugyanis egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy informatikai képességeiknek köszönhetően versenyképesebbé váltak, kétharmaduk pedig úgy véli, hogy az informatika révén szervezetük kellően rugalmasan képes válaszolni a piac kihívásaira.

Az is kiderül a tanulmányból, hogy a szoftverek és a tudás ára jelentősen visszafogja a növekedést. A válaszadók szerint ugyanis a mai összetett szervezetek működéséhez szükséges szoftveralkalmazások költsége számottevően korlátozza a növekedési lehetőségeket. Ehhez hasonló kerékkötő a tehetség magas ára és szűkössége — mind az informatikai személyzet, mind a végfelhasználók szintjén —, illetve a végfelhasználók idegenkedése az új technológiával szemben.

A megkérdezettek több mint fele úgy vélte, hogy vállalatuknál nincs elegendő informatikai szakember, aki ki tudná elégíteni a növekvő igényeket.

A felmérés szerint a közszférában a tudáskezelésre és az adattárházak kialakítására jut a legtöbb pénz, a pénzügyi szolgáltatások és az egészségügy/gyógyszergyártás területén a jogszabályi megfelelőség élvez elsőbbséget, a gyáriparban pedig az ipari létesítményeket és a berendezéseket célozza meg a beruházások zöme.

A felmérést 615 informatikai, pénzügyi és menedzsmenttel foglalkozó felsővezető körében végezték, 10 és 500 millió amerikai dollár bevételt produkáló vállalatoknál. Az utólagos interjúk Európa, Ázsia és Észak-Amerika húsz kis- és középvállalatának vezető döntéshozóival készültek. A 2007 májusában végzett felmérés kiterjedt a pénzügyi szolgáltatások, fogyasztási cikkek, egészségügy és gyógyszeripar, professzionális szolgáltatások, gyáripar és a közszféra ágazatára.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2007-09-05: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

A kormányt méltatta, a Fideszt bírálta
Méltatta a magyar kormányt, és bírálta a Fideszt a Magyar Gárda kapcsán Ján Kubis szlovák külügyminiszter tegnap Prágában. ,,Szeretném elmondani, hogy nagyra értékeltem a magyar kormány lépéseit, Gyurcsány miniszterelnök úr álláspontját, aki nagyon egyértelműen és kategorikusan állást foglalt az ilyen fejlemények ellen" — jelentette ki a szlovák diplomácia vezetője.
2007-09-05: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Környezetvédő technológiák

A környezetvédelmi minisztérium közvitára bocsátotta az ETAP Románia átdolgozott változatát.