Amerikai célpontok ellen terveztek támadásokat

2007. szeptember 6., csütörtök, Világfigyelő

Németországban lévő amerikai katonai és polgári célpontok ellen terveztek terrortámadásokat azok a személyek, akiket kedden vettek őrizetbe a német hatóságok — közölte Monika Harms szövetségi főügyész és Jörg Ziercke, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke.

Tegnap megerősítették, hogy három, egyértelműen iszlám hátterű gyanúsítottról — két, az iszlám vallásra áttért német és egy török állampolgárról — van szó, aki ellen időközben már letartóztatási parancsot adtak ki. A szóban forgó személyek a gyanú szerint a Dzsihád Unió elnevezésű terrorszervezet német sejtjének tagjai. A korábban elsősorban Közép-Ázsiában tevékenykedő, de az utóbbi időben Európát mind inkább célba vevő szervezet szoros kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. A gyanúsítottak korábban állítólag Pakisztánban kaptak kiképzést.

Harms és Ziercke szerint a talált robbanóanyagok arról tanúskodnak, hogy a gyanúsított személyek a 2004. márciusi, madridi és a 2005. júliusi, londoni merényleteknél is pusztítóbb erejű robbantásokat hajthattak volna végre.

Ziercke és Harms egyértelműen nem erősítette meg azokat a korábbi értesüléseket, hogy a tervezett terrortámadások elsődleges célpontja a frankfurti repülőtér és a ramsteini amerikai katonai támaszpont lett volna. Feltételezésük szerint a letartóztatott személyek mindenekelőtt amerikai katonai és polgári létesítmények, továbbá repülőterek ellen támadások sorozatát tervezték, amelyek számos polgári áldozatot követelhettek volna.

Az Egyesült Államokat nem fenyegeti közvetlen terrorveszély azzal kapcsolatban, hogy Németországban iszlámista merénylők amerikai katonai és polgári célpontok ellen pokolgépes támadásokat terveztek — közölte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerdán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2007-09-06: Világfigyelő - x:

Zavargás akkor lesz, ha Szilvásy utcára küldi provokátorait

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szerint ,,a társadalom szociális ellehetetlenülése és a kormány ámokfutáshoz hasonlítható politikája" következtében számítani kell arra, hogy ősszel békés utcai tiltakozások lehetnek, ám zavargások csak akkor, ,,ha Szilvásy György titokminiszter utcára küldi provokátorait".
2007-09-06: Világfigyelő - x:

Továbbra is magas fokú az EU terrorfenyegetettsége

Továbbra is nagy a veszélye annak, hogy terrortámadás éri az Európai Unió országait, ezért újabb megelőző intézkedésekre van szükség — mondta szerdán az Európai Parlament strasbourgi ülésén Franco Frattini, az unió igazságügyi és biztonsági kérdésekben illetékes biztosa.