Továbbra is magas fokú az EU terrorfenyegetettsége

2007. szeptember 6., csütörtök, Világfigyelő

Továbbra is nagy a veszélye annak, hogy terrortámadás éri az Európai Unió országait, ezért újabb megelőző intézkedésekre van szükség — mondta szerdán az Európai Parlament strasbourgi ülésén Franco Frattini, az unió igazságügyi és biztonsági kérdésekben illetékes biztosa.

Közölte, hogy az EU illetékesei — egyes európai képviselők adatvédelmi aggályainak dacára — olyan utasadatrögzítő-rendszer kialakítását tervezik, amely hasonlatos az Egyesült Államokban kifejlesztett rendszerhez. Emellett azt is tervbe vették, hogy az elveszett vagy ellopott robbanóanyagokról EU-szintű adatbázist hozzanak létre, valamint hogy újabb eszközöket alkalmazzanak az internettel visszaélő terroristákkal szemben. Frattini Spanyolországot, Olaszországot, Belgiumot, Nagy-Britanniát és Németországot említette a kimutathatóan terrorfenyegetett országok között.

Szerdai állásfoglalásában az Európai Parlament támogatta a terrorellenes intézkedéseket, de ugyanakkor azt kérte, hogy helyezzék hatályon kívül a folyadékok légi járművekre történő felvitelének korlátozásáról szóló tavalyi uniós rendeletet. Az EP szerint a rendelet érvényesítésének költségei valószínűleg nincsenek arányban az előírt biztonsági intézkedés költségeivel, ezért a parlament kéri, hogy az Európai Bizottság ,,sürgősen és folyamatosan" vizsgálja felül a jogszabályt, és ha további bizonyító erejű tény nem kerül napvilágra, helyezze azt hatályon kívül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 129
szavazógép
2007-09-06: Világfigyelő - x:

Amerikai célpontok ellen terveztek támadásokat

Németországban lévő amerikai katonai és polgári célpontok ellen terveztek terrortámadásokat azok a személyek, akiket kedden vettek őrizetbe a német hatóságok — közölte Monika Harms szövetségi főügyész és Jörg Ziercke, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke.
2007-09-06: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Érinthetetlenek a Benes-dekrétumok
A pozsonyi parlament alkotmányjogi bizottsága tegnap úgy ítélte meg, hogy helyénvaló a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőcsoportjának indítványa, miszerint a törvényhozás határozatban mondja ki a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok érvé­nyességét. A Robert Fico kormányához tartozó nacionalista SNS magyarellenes elnöke, Ján Slota és három képviselőtársa a dekrétumok ,,sérthetetlenségét, érinthetetlenségét és megváltoztathatatlanságát" szorgalmazó törekvése megelőző jellegű.