Együtt a Kárpátok alatt

2010. március 27., szombat, Irodalom

Kárpátaljai vendégek jártak a héten Háromszéken: a negyedévente megjelenő Együtt című irodalmi, kulturális folyóirattal, annak szerkesztőivel ismerkedhettek meg az érdeklődők, de betekintést nyerhettek a régió zaklatott múltjába, élénk művelődési életébe, a magyar közösség mindennapjaiba is.

Így aztán közösen fedezhették fel: bár sokat nem tudunk egymásról, a két térség nincs is oly távol, hogy hasonlatos tájak ne lennének, a magyarság nemzeti identitásának megőrzéséért vívott harca, mindennapi gondjai, álmai ne ugyanazok legyenek. A háromszéki vendégszeretetbe pedig az is természetesen beleillik, ha golyó nélküli verspárbaj zajlik Vári Fábián László és Farkas Árpád között — a rendszerváltás után írt, egymásnak ajánlott költemények felolvasása révén.

Az Együtt történetét Vári Fábián László Jószef Attila-díjas, Balassi-kardos költő ismertette: a 60-as évek közepén a filológián tanuló egyetemisták által szamizdat kiadványként megjelentett gépiratos folyóiratot — amelynek legnagyobb példányszáma 36 volt — csakhamar betiltották. A lap körül kialakult csoport létrehozta a Forrás Ifjúsági Stúdiót, amely annak a polgárjogi mozgalomnak lett a bázisa, mely a kárpátaljai magyarság érdekképviseletét is elkezdte. A rendszerváltás után Hatodik síp, Pánsíp címmel jelentek meg irodalmi lapok, végül 2002-től háromhavi rendszerességgel jelenik meg — magyarországi támogatással, Ukrajnában ugyanis művelődésre nincs pénz — az egykori szamizdat lap jogutódja.

A lap a kezdeti háromszáz helyett most már ötszáz példányban jelenik meg. A Kárpátalján élő és alkotó, az elszármazott, de szülőföldjükhöz kötődő írók, néprajzkutatók, helytörténészek fórumaként határozza meg magát, feladatának tekinti a fiatal tehetségek felfedezését. A folyóirat felelős kiadója Dupka György író, helytörténész, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) egyik alapítója, aki balladagyűjtéssel, a kárpátaljai magyarság múltjával, művelődéstörténetével foglalkozik. Könyveket, tanulmányokat közölt többek között az 1944-es deportálásról, a magyar emlékművekről, a sztálinizmus áldozatairól, a koncepciós perek magyar elítéltjeiről, az értelmiség meghurcoltatásáról, a közösség autonómiatörekvéseiről. Vári Fábián László a szerkesztőbizottság elnöke, az Együtt alapítója. A hetvenes években hallgatásra kényszerült, versírás mellett folkloristaként magyar és ruszin népdalok és népballadák feltárásán is dolgozik. Zubánics László a fiatal nemzedékhez tartozik, helytörténész, lapszerkesztő, egyetemi tanár. A folyóirat által felfedezett ifjú tehetségek közé tartozik Bakos Kiss Károly, aki második verseskötetét készíti kiadásra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2010-03-27: Kultúra - Bogdán László:

A zene és a vers (Olvasólámpa)

123 vers a zenéről* címmel újabb izgalmas kiadvánnyal bővült a Kriterion népszerű versantológia-sorozata. Az előzmények köteleznek.
2010-03-27: Kultúra - Sántha Imre Géza:

A Barabás Miklós Céh kiállítási albuma

Negyedéves várakozás után megjelent a Barabás Miklós Céh nyolcvanadik évfordulójára rendezett, 2009. őszi sepsiszentgyörgyi kiállítás katalógusa, illetve — a volumenére tekintve — albuma. Ez a BMC történetének második vaskosabb egyesületi kiadványa (az első a 70-es években jelent meg, akkor, amikor a Céh már harminc éve nem működhetett).