5.Fűszerkert a ház körül

2007. június 7., csütörtök, Család

A cserepes fűszernövény megvásárlása előtt győződjünk meg arról, hogy a palánta friss: ha levelei sárgák, fonnyadtak, kiszáradtak, semmi esetre se vegyük meg. A növényt otthon azonnal ültessük át egy nagyobb edénybe. A fűszernövényeket ne engedjük, hogy virágba boruljanak, mert akkor az összes energia a virágok és magvak fejlődésére irányul. Vágjuk vissza, mert így a levélfejlődést tudjuk elősegíteni.

Néhány faj átvészeli a zord, téli hideget, és tavasszal újra életre kel, ilyen a kakukkfű, a zsálya, a citromfű, az oregánó, a metélőhagyma, a menta, a lestyán stb. A rozmaringot, babért a fagyok beköszönte előtt érdemes zárt, világos verandára bevinni, ahol legkevesebb 10—12 fok között átvegetálja a telet. A bazsalikom viszont sokkal kényesebb portéka, már plusz 10 foknál elpusztul. Ezt évente újra kell ültetni.

A citromfűnek (fotó) tavasztól késő őszig a friss, télen a száraz levelét használjuk. Salátákhoz frissen jó, ételbe, teának csak szárítva főzzük. Ízesíthetünk vele mártást, főzeléket, tölteléket, gyümölcslevest, -salátát, gomba-, szárnyas- és vadételeket. Teája is kiváló.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1209
szavazógép
2007-06-07: Család - Puskás Attila:

A végállomás (Alkonykor)

Gyermekkorom maradandó emléke: lakásunk vendégszobájában, behúzott függöny mögött hangosan jajveszékel édesanyám szatmári barátnője. A rák utolsó stádiumában van. Néhány nap múlva, egy reggel a fájdalom rémes sikolya után beáll a csend. A vendégszobában ismét világosság, és nincs ott senki.
2007-06-07: Faluvilág - Sylvester Lajos:

Pusztaszeri szürke marhák

Érzésem szerint a magyar szürke marha újabb kori hírének legsikeresebb megalapozója Feszty Árpád volt és marad, a magyar romantika legnagyobb méretű alkotásának, a Feszty-körképnek Árpád vezér és kíséretének fő jelenete mellett a négyökrös fogattal érkező fejedelem asszony és kíséretének súlyozott kiemelésével.