Tüntetés és bírálat

2007. június 7., csütörtök, Világfigyelő

Több ezren tüntettek tegnap a németországi Heiligendamm közvetlen közelében az este kezdődött G8-csúcs ellen, az összetűzésekben több rendőr megsebesült.

Mintegy tízezer tüntető nyomult több irányból a nyolcak csúcskonferenciájának helyszíne, illetve az azt tizenkét kilométeres hosszúságban körülzáró beton-, illetve drótkerítés felé. A rendőrök több ponton vízágyúkkal, könnygázzal, illetve gumibotokkal igyekeztek visszaszorítani a tüntetőket, akik kövekkel dobálták meg őket.

Derűlátóan nyilatkozott Angela Merkel német kancellár és George Bush amerikai elnök tegnap délután Heiligendammban azzal kapcsolatban, hogy a G8 csúcsértekezletén sikerül előrelépni egy esetleges környezetvédelmi megállapodást illetően.

Az alapítók, mindenekelőtt Valéry Giscard d’Estaing volt francia elnök és Helmut Schmidt egykori német kancellár szerint a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8-csúcs mára egyfajta felfújt show lett, már csak a résztvevők száma miatt is. Bírálta a csúcstalálkozó túldimenzionálását Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter is. ,,Az alapító atyák eredeti elgondolása, hogy bizalmas, felelősségteljes és lényegi vitára nyíljon lehetőség a csúcs résztvevői között, egyre inkább felvizeződik" — írta a 80 éves liberális politikus. A tanácskozásoknál fontosabbnak tűnnek a résztvevők fellépései a világsajtó egyre nagyobb pódiumain, a csúcstalálkozó előkészítése pedig egyre bürokratikusabb lesz. Vissza kell térni a szűk körű, bizalmas eszmecserékhez. Fölösleges tanácsadók hadát hozni a csúcstalálkozóra — vélekedett Genscher.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2007-06-07: Múltidéző - Egyed Ákos:

A székelyek eredetéről és megtelepedéséről

A hunyadiak és a székelyek szövetsége
Nem túlzás e szövetségről beszélni Hunyadi János (1407—1456) és Mátyás király, valamint a székelyek között. Szövetség jogi értelemben bizonyosan nem állt fenn; ilyent formálisan nem kötöttek, nem is köthettek.
2007-06-07: Világfigyelő - x:

Kisebbségi jogokról az Európai Parlamentben

A kisebbségi jogok biztosításának fontosságát hangoztatta elsősorban Szili Katalin, az Országgyűlés és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke tegnap Brüsszelben tartott találkozóján.