JegyzetFöl Rostockra!

2007. június 7., csütörtök, Világfigyelő
A német balti-tengeri kikötőváros ostromlott várhoz hasonlít, napok óta randalíroznak benne a szélsőbalos fizetett ágensek, a nemzetközileg jegyezhető huligánbandák s újabban a bevándoroltak elszántabbjai is.

Fehérfegyverekkel, kövekkel és Molotov-koktélokkal támadnak a dolgukat végző rendfenntartókra, s eddig döntetlenre áll a meccs: legalább annyi rendőr sebesült meg, mint ahány bandatag. Súlyos minősítés, de ezeket nem lehet tüntetőknek nevezni. Ezek nem demonstrálnak, nem követeléseket fogalmaznak meg, hanem törnek-zúznak, gyújtogatnak, kirakatokat vernek be, autókat hengergetnek, s legnagyobb gyönyörűségük, hogy a rohamrendőrökkel összecsaphassanak. Nemzetközileg szervezett és irányított (?) társaság, mely az ,,idegenforgalom" új formáját, a vandalizmus turizmusát honosította meg a világon, s a legfőbb célpontjuk évente a gazdasági-politikai csúcstalálkozók helyszíne. Most éppen Rostock van soron, s bár a G8 + Oroszország csúcsot nem a kikötővárosban, hanem egy szomszédos üdülőtelepen tartják, de oda be nem juthatván (nagyon szigorú a biztonsági felügyelet), dühüket az egykori Hanzavároson töltik ki, arra árasztják. Mondják, hetven-nyolcvanezren is lehetnek, akik Európa csaknem minden országából, Afrikából, Amerikából, Japánból és máshonnan gyűltek össze, hogy legalább egy hétig kedvükre randalírozzanak. Globalizációellenes aktivistáknak nevezik magukat — bizonyosan ilyen is van közöttük —, de döntő többségük az elemi agresszív ösztönöket kiélni óhajtó huligán. Megverik a rendőröket, megveretik magukat, komoly károkat okoznak a megszállt város infrastruktúrájában, a polgárok vagyonában, aztán ahogyan jöttek, úgy továbbállnak, sebeiket nyalogatva várják a következő gazdasági-politikai csúcsot.

A globalizációnak a fiatalok körében ma világszerte — Európában is — sok áldozata van, s a legnagyobb fenyegetés a munkanélküliség és a társadalmi beilleszkedés lehetőségének számos akadálya. Ezen bizony segíteni kellene valahogyan, ám kérdés, hogy a gazdag ipari országok ilyen irányú határozott lépései nyomán megszűnnének-e a vandálturizmus képtelen vonulgatásai?! Kötve hiszem, mert ez mára már tízezrek ,,életformája", életcélja lett, s egyetlen kézenfekvő megoldás lenne: az erős mag számára vásároljanak a gazdagok egy jó nagy, lakatlan szigetet, ahol megalapíthatják a maguk Antiglobális Köztársaságát, s homlokuk verejtékével teremtsék elő a mindennapi betevőt. De szigorúan demokratikusan és környezetkímélően.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2007-06-07: Világfigyelő - x:

Kisebbségi jogokról az Európai Parlamentben

A kisebbségi jogok biztosításának fontosságát hangoztatta elsősorban Szili Katalin, az Országgyűlés és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke tegnap Brüsszelben tartott találkozóján.
2007-06-07: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

A pápára támadtak a Vatikánban
A pápa testőrei letepertek egy férfit tegnap a vatikáni Szent Péter téren (felvételünk), miután az megpróbált felugrani XVI. Benedek pápamobiljára, amikor az egyházfő megkezdte általános audienciáját. A tettes pszichiátriai intézetbe került, miután kihallgatta a Vatikán bírája, és átesett orvosi vizsgálaton, amely azzal az eredménnyel zárult, hogy ,,zavart elméjű" ― közölte a Szentszék szóvivője. A 27 éves, német állampolgárságú férfi nem akart az egyházfő életére törni, csak szerette volna felhívni magára a figyelmet ― tette hozzá Federico Lombardi, a sajtószolgálat igazgatója. XVI. Benedek nem sérült meg, sőt, úgy tűnik, észre sem vette, amikor a férfi átugrott a téren emelt védőtorlaszon, és a nyitott pápamobil után vetette magát.