Magánmúzeum születik Gelencén

2010. október 19., kedd, Faluvilág

Vitéz Kelemen Dénes portájától alig pár házra áll kisebbik fia, Botond családi háza, mely előtt, akárcsak a családfőnél, díszes székely kapu fogad.

A harminckilenc esztendős Kelemen Botond (képünk) már a szülői házban magába szívta a népművészet és tárgyi örökségünk iránti szeretetet, mely meghatározta további életét is.
Régi papírpénzekkel kezdte, majd a fémérmék következtek, ezekkel alapozta meg gyűjteményét. A szakszerű gyűjtőmunkában nagy segítséget kapott a kézdivásárhelyi Beke Ernőtől. 1987—88-ban a csernátoni népfőiskolán a népi faragást is elsajátította, s ott még jobban megkedvelte a régiséggyűjtést. Pénzért nem vásárolt tárgyakat, és nem is kereskedik azokkal, hanem más gyűjtőkkel cserél főleg olyasmit, amiből több darabbal rendelkezik. Kezdetben csak szülőfalujában szerezte be a régiségeket, később egész Kézdi­székre kiterjesztette ,,vadászterületét". Az utóbbi időben egy magyarországi gyűjtővel csereberélve gazdagította házi múzeumát. Lakása bővítésével régi vágyát látja teljesülni: az érdeklődők számára is látogatható magánmúzeumra gondolt, ahol külön szobákban tárolná eddig összegyűjtött tárgyait. Az első szobában az 1848/49-es magyar szabadságharc emlékeit mutatná be, a másodikban a millenniummal kapcsolatos tárgyak kerülnének közszemlére, a másik két szoba pedig az első és a második világháború idejére emlékeztetne. Kelemen Botond a katonasághoz kapcsolódó gazdag gyűjteményére a legbüszkébb, melyben rohamsisakok, korabeli egyenruhák, gombok, szuronyok és egyéb használati tárgyak találhatóak. Kelemen nem csak gyűjtő, hanem hagyományőrző főhadnagy is, a 15/2-es székely határőr gyalogezred gelencei ütegének parancsnoka. Csapa­tával minden március 15-én és más, főleg magyarországi csatajelenetek felelevenítésén is részt szokott venni, ehhez Gábor Áron ágyújának hű másával is rendelkezik. Mindezek mellett faragással is foglalkozik, édesapjával együtt székely kapukat és kopjafákat készít.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2010-10-19: Faluvilág - Iochom István:

Befejezés előtt a hatolykai fürdő

A megyei és a helyi tanács, illetve a vidékfejlesztési és turisztikai minisztérium támogatásával decemberben átadják rendeltetésének a hatolykai mofettás gyógyfürdőt. Az avatóünnepségre Elena Udrea miniszter asszonyt is meghívják.
2010-10-19: Faluvilág - Iochom István:

Ozsdola utolsó szövőasszonya

A falu utolsó szövőasszonyát, a nyolcvanhárom esztendős Felcser Amália nénit (képünk) a Nagyágon, a Felcserek utcájában az 551. szám alatti portán az osztováta mellett találtuk, és arra kértük, meséljen életéről és nagy ,,szerelméről", a százéves szövőszékről.