Ozsdola utolsó szövőasszonya

2010. október 19., kedd, Faluvilág

A falu utolsó szövőasszonyát, a nyolcvanhárom esztendős Felcser Amália nénit (képünk) a Nagyágon, a Felcserek utcájában az 551. szám alatti portán az osztováta mellett találtuk, és arra kértük, meséljen életéről és nagy ,,szerelméről", a százéves szövőszékről.

A szövés mesterségét a szülői házban, édesanyjától lopta el gyermekkorában. Édesapja erdőpásztor volt, édesanyja, amikor nem ment a mezőre, egész nap szőtt. Akkoriban nem volt ilyen cifra világ — mondja —, iskolás korában Bende úrékhoz járt sokat szőni, a Bende fiúknak készített alsónadrágot szarufáson. Később máshová is eljárt szőni, amit napszámban, méterre fizettek ki.
A százéves osztovátát Bandi István készítette fiatal korában. Amália néni, miután 1947-ben férjhez ment, kapta ajándékba a szövőszéket, amit helyszűke miatt meg kellett rövidíteni, és azóta megszakítás nélkül sző rajta. A kiskertben is kapál, meg a házimunkát is elvégzi emellett. Idén a fájós lába és a szíve miatt nem mehetett fel szőni az Óriáspince-tetőre, bár nagyon szeretett volna ott lenni, mint tavaly. Az általa készített szőttesek az Amerikai Egyesült Államokba, Belgiumba, Németor­szágba, Törökországba és Magyar­országra is eljutottak. Szövés nélkül már meg sem tudna lenni, szenvedélyévé vált. Nem akar ő kereskedni — mondja meggyőződéssel —, hanem élni, mert ez a munka élteti, tudja, hogy nem élt hiába. A szövés Amálka néni esetében már nem pénz kérdése, hanem megnyugvás, hiszen alig hat lejt fizetnek egy méterért. A faluban már senki sem űzi ezt a mesterséget, de nagy örömére Kézdivá­sárhelyen élő Ibolya lánya megtanult szőni. A kisebbik leánya tud, de nem szereti ezt a munkát. Ma már csak a módosabbak rendelnek tőle szőttest, a szegények a turkálókból vásárolnak. Szomszédba soha nem jár, a padra sem ül ki, de ettől függetlenül oly sokan megfordulnak a házában, hogy több hírt tud, mintha a rádiót hallgatná naphosszat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2010-10-19: Faluvilág - Iochom István:

Magánmúzeum születik Gelencén

Vitéz Kelemen Dénes portájától alig pár házra áll kisebbik fia, Botond családi háza, mely előtt, akárcsak a családfőnél, díszes székely kapu fogad.
2010-10-19: Faluvilág - :

Bemutatkozik a gelencei Zernyealja Néptánccsoport

A rendszerváltás után tizennyolc évvel, 2007-ben alakult újra Gelence néptáncegyüttese, amely a Zernyealja Néptánc­csoport nevet vette fel. A jóval 1989 előtt megszűnt gelencei együttest a mostani táncosok szülei hozták létre.