Hírsaláta

2010. október 28., csütörtök, Belföld

A PARANCSNOK ELRENDELTE. Újra a közérdeklődés középpontjába került a 2005-ben az Alro tulajdonoscsoportjának juttatott olcsó energia megszerzésének mikéntje. Az idén lezárt iratcsomó — mely a nyomozás beszüntetését rendelte el — egy része a hírtelevíziók útján nyilvánosságra került, s azt igazolják, hogy az elnöki palota és maga Traian Băsescu sem idegen a Marco orosz cég tulajdonában levő vállalatnak mélyen ár alatt eladott villamos energia ügyében.

A találkozásokat Theodor Stolojannal és Traian Băsescuval Elena Udrea férje, Dorin Cocoş szervezte, a jegyzőkönyvek bizonysága szerint az orosz tulajdonosok úgy értékelték, hogy az államfő ezzel át is vette az ügylet irányítását. Az oroszok négymillió dollár csúszópénzt adtak át Dorin Cocoş szállodájában valakinek. Ügyfeleik emlegetésekor gúnyneveket használtak. Az elnököt Parancsnoknak nevezték, Codruţ Şereşt Pilótának, Cocoşt Tramplinak, Elena Udreát Csengettyűnek vagy a Trampli alatt fekvőnek, Valeriu Stoicát Rondának. Az ügyben Verestóy Attila neve is forog, szerepét eddig legalábbis homályosan sem látni. Az mindenesetre érdekes, hogy pont ezekben a hónapokban Traian Băsescu kemény szavakkal ítélte el az energetikai üzletben forgolódó "okos fiúkat", akik Románia olcsó energiáját — a vízi erőművek és az atomerőmű termékét — mélyen áron alul orosz nagyvállalkozóknak adták el. A helyzet azóta sem változott, Videanu lemondása előtt újabb tíz évre megújította szerződésüket.
KÁBÍTÓSZERLABOROKAT SEMMISÍTETTEK MEG. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) Kolozs megyében két modern kábítószer-laboratóriumot fedezett fel. Kemény drogokat tisztítottak, csomagoltak, s a vásárlókat itthon, Nagy-Britanniában, Írországban, Ukrajnában, Bulgáriá­ban és Magyarországon kerítették. A laboratóriumok tulajdonosai külföldiek, a dílerek közt ellenben hazai diákokat is találtak. (Puterea)
RIADÓKÉSZÜLTSÉGBEN. Megtudták a szakszervezeti vezetők, hogy a bukaresti tüntetések miatt a belügyminiszter, Traian Igaş 0 fokozatú, azaz a legmagasabb készültséget rendelte el Bukarestben és környékén, és egy fokkal enyhébbet az ország egész területén. Ilyenre 1998, az utolsó bányászjárás óta nem volt példa. A hatalom két legyet ütött e rendelkezésével, egyrészt a riadókészültség miatt a rendőrök, csendőrök, a börtönök alkalmazottjai nem hagyhatják el munkahelyüket, másrészt nem vehetnek részt a tüntetéseken. (Realitatea)
GUŞĂ ERŐSEBB, MINT AZ RMDSZ. Marosvásárhely városvezetése továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy szobrot állítsanak a városban az 1989-es forradalom idején temesvári tüntetők közé lövető Ştefan Guşă tábornoknak — írja a Krónika. Miután júniusban a Maros megyei törvényszék közigazgatási tanácsa helyt adott Tőkés László európai parlamenti képviselő panaszának, és megsemmisítette a marosvásárhelyi tanács döntését a Guşă-szobor felállításáról, a városháza fellebbezett az ítélet ellen. Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea továbbra is ragaszkodik eredeti álláspontjához, és emléket állítana Ştefan Guşănak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2010-10-28: Közélet - :

Bodor Ádám bukaresti díszvendég

Bodor Ádám magyar író lesz a díszvendég a ma kezdődő háromnapos Bukaresti Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon.
2010-10-28: Közélet - Fekete Réka:

Sebaj, eső, nekünk jól megy

Zsúfoltság ide, zsúfoltság oda, a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc utcai szociális ellátó központ óvodásai jól érzik magukat, a kinti borús idő, eső sem zavarja napsütéses hangulatukat.