Szili Katalinnal tárgyalt Tőkés

2010. október 30., szombat, Közélet

Tőkés László arra kérte Szili Katalint, segítsen abban, hogy a romániai magyar politikai szervezetek közös nevezőre jussanak, és ott is megvalósulhasson a nemzeti együttműködés, összefogás.

Az Erdélyi Nemzeti Tanács elnöke, az Európai Parlament alelnöke erről a Szociális Unió elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt, miután egyeztetést folytattak tegnap a Parlamentben.
Szili Katalin elmondta, a megbeszélésen ismertette Tő­kés Lászlóval a nemrég megalakult Szociális Unió törekvéseit, beszéltek a Kárpát-medencei Ma­gyar Képviselők Fórumának (KMKF) jövőjéről, illetve a felkészülésről a 2012-es romániai parlamenti választásokra. Az Ország­gyű­lés volt elnöke szerint a KMKF várhatóan még idén összeülhet, és a Magyar Állan­dó Értekezlet újbóli összehívása után is folytatja munkáját. Tőkés László a sajtótájékoztatón elismeréssel szólt a KMKF eddigi tevékenységéről, amely álláspontja szerint az együttműködés kiváló példája és komoly ,,nemzetpolitikai fegyvertény". A romániai magyar politikus bátornak tartja Szili Katalin lépését, amellyel megalakította az új baloldali pártot.
A határon túliak szavazati jogával kapcsolatos kérdésre Szili Katalin közölte, ezt nem szabad leegyszerűsíteni. Mint mondta: előbb más, az államberendezkedésre vonatkozó kérdéseket kell a helyükre tenni. Példaként említette a parlamenti kamarák számát, a kisebbségek országgyűlési képviseletét, a kötelezettségek, illetve a jogok arányait, valamint azt, meddig tartozik felelősséggel az állam a polgáraiért. Tőkés László ezt annyival egészítette ki, nem tudják egyelőre azt sem, hogy a határon túl élők magyarországi vagy magyar pártokra szavazhatnak majd. Úgy fogalmazott, nem kell félni a határon túliak szavazati jogának lehetőségétől, mert egyik párt sem tud ,,évtizedekre bebetonozott szavazatokat vásárolni, mivel a határon túli magyarok nem birkák".

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2010-10-30: Közélet - Farkas Réka:

Új megyei RMDSZ-testület alakult

Majd egy évvel az új megyei RMDSZ-szervezet létrehozatala után, csütörtök este megalakult a Háromszéki Képviselők Tanácsa (HKT). Hosszas volt az előkészítés, életre kellett hívni a széki szervezeteket, s mindeniknek meg kellett választania küldötteit.
2010-10-30: Belföld - :

Hírsaláta

ROMÁN EGYETEMEN TANULNAK TOVÁBB. Az érettségizett romániai magyar diákok szinte fele-fele arányban választják a magyar, illetve román nyelvű képzést, ami arra is rávilágít, hogy magyar szakkínálat tekintetében nagyok a hiányosságok — derül ki a Kolozsvári Akadémiai Bizottság által megrendelt felmérésből.