Hírsaláta

2010. október 30., szombat, Belföld

ROMÁN EGYETEMEN TANULNAK TOVÁBB. Az érettségizett romániai magyar diákok szinte fele-fele arányban választják a magyar, illetve román nyelvű képzést, ami arra is rávilágít, hogy magyar szakkínálat tekintetében nagyok a hiányosságok — derül ki a Kolozsvári Akadémiai Bizottság által megrendelt felmérésből.

Az eddig még nem publikált tanulmány a Szülőföld Alap támogatásával készült. A rendelkezésre álló adatok szerint az érettségizettek 51,3 százaléka tanul tovább egyetemen. A 3964 felsőoktatásban és 177 szakosító képzőben továbbtanuló diák több mint 95 százaléka Romániában folytatja tanulmányait, legnépszerűbb célvárosok Kolozsvár, Marosvásárhely és Nagyvárad. A Babeş—Bolyai Tudomány­egyetemen tanul a diákok 42,11 százaléka, második a Ma­rosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (9,59 százalék), a harmadik a Sapientia—EMTE (7,73 százalék). (Paprika Rádió)
AZ IMF KORMÁNYOZ. Nem engedi a Valutaalap, hogy jövőre csökkenjen az egységes adókulcs. A kormány januártól 12 százalékra csökkentette volna az egységes adókulcsot a jelenlegi 16 százalékról, és más adókedvezményeket is bevezetett volna, de ezt csak 2012-től hagyta jóvá az IMF. A minimálbér ügyében is hajthatatlan volt a pénzintézet, úgy értékelte, a minimálbér jövőre nem lehet nagyobb 650 lejnél. (Realitatea)
AZ ÁLLAMFŐ TUD VALAMIT. Folyosói séta során jelentette ki Traian Băsescu Anders Fogh Rasmussennek, a NATO főtitkárának: az a tény, miszerint 30 000 ember tüntetett Bukarestben, nem jelenti azt, hogy tízmillió ne lenne boldogtalan. (Antena 3)
EGYRE LEJJEBB A LEJTŐN. Az IMAS közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint mind Traian Băsescu, mind Emil Boc népszerűsége tíz százalék alá csökkent. Az államfő 9,8, a miniszterelnök 6,8 százalékon áll — a legalacsonyabban az elmúlt húsz esztendő alatt — kommentálta intézete mérési eredményeit Alin Teodorescu a B1 televízióban. A legnépszerűbb politikus Crin Antonescu 29,2 százalékkal, őt követi Victor Ponta 25,5 százalékkal, de még Mircea Geoană eredménye is majdnem kétszerese a Băsescuénak, ő 15,3 százalékot ért el. A pártpreferenciák tekintetében a szocdemek vezetnek 30,3 százalékkal, a liberálisok 23,9, a demokrata liberálisok 13,8 százalékos eredményt mutattak fel.
A TÉVÉ FENNMARAD, DE MÁR NEM VÂNTU A FŐNÖK. Újabb kilenc évre meghosszabbította az Országos Audiovizuális Tanács a Realitatea TV licencét. A tanácsban meglehetősen heves vita zajlott a kérdésről, hárman a sugárzási jog megvonása mellett kardoskodtak, azzal érvelve, hogy a tulajdonos, Sorin Ovidiu Vântu beleavatkozik a televízió műsorpolitikájába. Ezt követően derült ki, hogy a Realitatea Media igazgatótanácsa aláírt egy menedzsmentszerződést, amely szerint az Asesoft médiaosztálya veszi át a cég vezetését, míg Sorin Ovidiu Vântu csak részvényes maradt. (Adevărul)
CSAK ROSSZFIÚKAT KAPTAK EL. A rendfenntartók jelentése szerint a szerdai tüntetésen nyolc személyt állítottak elő, zömüket futballhuligánként jól ismerték a rendfenntartók. Az előállítottak között egyetlen szakszervezeti tag sem volt. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2010-10-30: Közélet - :

Szili Katalinnal tárgyalt Tőkés

Tőkés László arra kérte Szili Katalint, segítsen abban, hogy a romániai magyar politikai szervezetek közös nevezőre jussanak, és ott is megvalósulhasson a nemzeti együttműködés, összefogás.
2010-10-30: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Ismét bizalmatlankodik az ellenzék
Két nappal a legutóbbi bizalmatlansági indítvány bukása után az ellenzék újabb bizalmi szavazást kezdeményezett a kormány ellen. Az SZDP és az NLP tegnap nyújtotta be az újabb indítványt, szűk egy nappal azt követően, hogy a kormány csütörtökön felelősséget vállalt az oktatási törvényért.