A múlt hétAgyő, de veled maradnék

2010. november 9., kedd, Közélet

Băsescu elnök szerint az RMDSZ-t nem csapták be úgy, mint szél a budiajtót. Pedig nagyon úgy néz ki. Most az alkotmánybíróság segítségével utasították el a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott tanügyi törvényt. Mégpedig annak az alkotmánybírónak a szavazatával, akit éppen elnökünk javasolt a testületbe. Állítólag egy magánegyetemen rektor, és a törvény elfogadása esetén elveszítheti ezt az állását. És ugyebár őt is megilleti egy kis jövedelem-kiegészítés kilenc évre bebetonozott állása és fizetése mellett.

Ennek a döntésnek viszont nem csak az ellenzék, hanem még a kormánytárs kormánypárt tagjai között is akadtak, akik örültek. Többek közt Mihail Hărdău, aki egyszer tanügyminiszter is volt. Amikor bejelentették az alkotmány­bíróság döntését, úgy örvendezett, ugrándozott, mint Geoană, midőn azt hitte, államelnök lett. Valószínű az okozott neki is kimondhatatlan örömet, hogy a magyar gyerekek továbbra is románul tanulhatnák Románia földrajzát és történelmét. Hát még ha javasolhatná, és meg is szavaznák, hogy ne csak ezt a két tantárgyat, mindent tanuljanak románul... És kerülne olyan okos, aki megoldaná esetleg, hogy a magyart is románul oktassák. Sőt, a szlovák példából okulva szívesen bevezethetnének olyan nyelvtörvényt, mely szerint akár büntetni is lehet az anyanyelvhasználatot. Hogy ezt a veszélyt elkerüljék, teljesen fel lehetne számolni az anyanyelvű oktatást. Szlovákiában a Most—Híd félmagyar párt most bekerült a parlamentbe, és így kezdték átfésülni a törvényt, ennek ellenére már sikeresen büntetnek. Például megbüntettek egy szlovák újságot, mert megjelentetett egy magyar nyelvű hirdetést. Nálunk is látni néha angol vagy német nyelvűt. A feladó ezekkel olyanokat céloz meg, akik beszélik azt a nyelvet. Négy-öt nyelven ki lehet írni bármit ott is, csak magyarul nem.
Igaz is, lenne még, amit javítani nálunk is a tanügyi törvényen, amíg elfogadásra kerül. Most az RMDSZ-en belül is rebesgetik némelyek: ki kell lépni a kormányból, ha igényeinket nem teljesítik. Például a polgármesterünk, Antal Árpád.
Bár lehet, mégis jobb lenne hatalmon maradni, mert úgy néz ki, hogy valóban lábalunk kifelé a válságból. De ezt még nem verték nagydobra képviselőink, szenátoraink. Ám sejthető abból, hogy a képviselőház és a szenátus új költségvetését megszavazták. A képviselőházé 28, a szenátusé 30 százalékkal lesz nagyobb az ideinél. A képviselők fizetése nem nő, csak a nehéz munkakörülmények miatt adott illetmény, az idei 700 000 euróról 1,7 millióra. Ebből viszont lehet következtetni, hogy még egy darabig stresszes körülmények között kell dolgozniuk az állandó sztrájkok és tiltakozások miatt. Ezenkívül még 333 autót is kell venniük, mert a régiek gumiját térdig lejárták választóik érdekében. A szenátorok is új autókat vesznek, és lehetséges, hogy ott a fizetések is 14 százalékkal fognak nőni.
Csak tudhatnak ők valamit?!

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 955
szavazógép
2010-11-09: Közélet - :

Hazaárulás gyanújával vizsgálódnak Tőkés ellen

Egyebek között hazaárulás gyanúja miatt vizsgálódik Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke ellen a terrorizmussal és szervezett bűnözéssel szemben fellépő ügyészség — derül ki az európai parlamenti képviselő tegnapi közleményéből.
2010-11-09: Belföld - :

Hírsaláta

KIOSZTOTTÁK A BÁTHORY ISTVÁN-DÍJAKAT. A hatodik alkalommal kiosztott elismeréseket olyan személyiségeknek, szervezeteknek ítélik oda, akik/amelyek a legtöbbet tettek a romániai, állami finanszírozású magyar felsőoktatás megteremtéséért.