Hírsaláta

2010. november 9., kedd, Belföld

KIOSZTOTTÁK A BÁTHORY ISTVÁN-DÍJAKAT. A hatodik alkalommal kiosztott elismeréseket olyan személyiségeknek, szervezeteknek ítélik oda, akik/amelyek a legtöbbet tettek a romániai, állami finanszírozású magyar felsőoktatás megteremtéséért.

Antal András, Ádám Valérián, Deák Ernő, Koszorús Ferenc, Smaranda Enache, Székely Levente, Szilágyi Zsolt, Szőcs Géza, Vincze László, Wanek Ferenc és Zsembery Ferenc mellett három médiaorgánumot, a Duna Televíziót, az erdely.ma hírportált, valamint a Krónika napilapot is kitüntették. Ezenkívül két műsor, a Kossuth rádió Határok nélkül és az MTV Kárpát expressz című műsora részesült az elismerésben. (Szabadság)
KÖZSÉG LESZ A VÁROSBÓL? Nicolae Dobre demokrata-liberális képviselő csökkentené a községek és városok számát, hogy olcsóbbá váljék a közigazgatás. Ha elfogadnák, több ezer várost és községet minősítenének vissza, a jogszabály ugyanis előírja, hogy csak a 10 000 lakos fölötti településeket illeti meg a városi cím, municípium, illetve megyei jogú város csak az lehetne, melynek lakossága meghaladja az 50 000-et. Háromszéken Kézdivásárhely elveszítené municípium rangját, Barót és Bodzaforduló községgé minősülne. (Realitatea)
BÖRTÖNBŐL A PÁRT ÉLÉRE. Antonie Solomont választotta a craiovai Demokrata Liberális Párt új elnökévé. Mint ismeretes, Solomont, Craiova volt DLP-s polgármesterét 50 000 euró csúszópénz elfogadása miatt több mint fél évig vizsgálati fogságban tartották, majd kiengedték, hogy szabadlábon védekezzék, de megfosztották polgármesteri címétől. Az ügy még folyamatban, de az oltyánok azt látták helyesnek, hogy Antoniét visszahelyezzék a politikai hatalomba. Cristian Preda EP-képviselő kijelentette: szégyelli magát, hogy olyan pártnak a tagja, mely közbűntényeseket választ funkcióba. (România liberă)
ELTEMETTÉK CEAUŞESCU BÁRDJÁT. Három napon át a hírtelevíziók csakis és kizárólag Adrian Păunescu halálával és temetésével foglalkoztak. A Ceauşescu-rezsim költőjét az egekig ma­gasztalták, páratlan zseninek kiáltották ki, és a legnagyobbakhoz hasonlították. A nemzeti szocialista eszmékkel átitatott Flacăra körét az ellenállás szigeteként emlegették. Teme­tésén az összes román politikai párt magas szinten képviseltette magát, az irodalom jeles képviselői ellenben távol maradtak az eseménytől. Păunescunak félhivatalos állami temetést rendeztek katonai tiszteletadás kísére­tében. Maga Traian Băsescu a temetésen ugyan nem jelent meg, de Păunescu ravatalához ócska kis világoskék pulóverében elment, s egy csokor virágot helyezett el. (Antena3)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 959
szavazógép
2010-11-09: Közélet - Kuti János:

Agyő, de veled maradnék (A múlt hét)

Băsescu elnök szerint az RMDSZ-t nem csapták be úgy, mint szél a budiajtót. Pedig nagyon úgy néz ki. Most az alkotmánybíróság segítségével utasították el a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott tanügyi törvényt. Mégpedig annak az alkotmánybírónak a szavazatával, akit éppen elnökünk javasolt a testületbe. Állítólag egy magánegyetemen rektor, és a törvény elfogadása esetén elveszítheti ezt az állását. És ugyebár őt is megilleti egy kis jövedelem-kiegészítés kilenc évre bebetonozott állása és fizetése mellett.
2010-11-09: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Duna-stratégia munkahelyteremtésért
A Duna menti együttműködés nagy lehetőség Közép-Európa egésze számára, mert új lehetőségeket teremt a térségben a biztos és fenntartható gazdasági növekedés beindításához, valamint munkahelyek teremtéséhez ― mondta tegnap Bukarestben Orbán Viktor magyar miniszterelnök tizennégy ország csúcstalálkozóján.