Belföldi hírek

2010. november 9., kedd, Belföld

Duna-stratégia munkahelyteremtésért
A Duna menti együttműködés nagy lehetőség Közép-Európa egésze számára, mert új lehetőségeket teremt a térségben a biztos és fenntartható gazdasági növekedés beindításához, valamint munkahelyek teremtéséhez ― mondta tegnap Bukarestben Orbán Viktor magyar miniszterelnök tizennégy ország csúcstalálkozóján.

A résztvevők politikai nyilatkozatban erősítették meg szándékukat a Duna-stratégia megvalósítására. A vendéglátó Románia képviseletében Traian Băsescu román államfő és Emil Boc miniszterelnök, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. A magyar kormányfő a találkozó után Emil Boc román miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezletén úgy vélekedett: a Duna-stratégia igazi európai sikertörténet lehet. A vállalkozás munkahelyek százezreinek megteremtésére is esélyt ad. Ha Magyarország a románokkal együttműködve sikerre tudja vinni a Duna-stratégiát, az a román—magyar kapcsolatokat is erősíti ― mondta Orbán Viktor, aki szerint ez a határokon túl élő magyarok számára is munkahelyet, megélhetést, magasabb életszínvonalat biztosíthat. ,,Nem adjuk fel azokat a nagy elképzeléseket, amelyek részben az autonómiához, részben az oktatáshoz vagy az anyanyelvhasználathoz, vagyis általában a nemzeti lét feltételeihez kötődnek" ― fűzte hozzá.


Schengeni csatlakozás feltételekkel
Az Európai Bizottság (EB) támogatja Románia schengeni csatlakozását ― jelentette ki tegnap Bukarestben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Barroso a bukaresti elnöki hivatalban folytatott megbeszélést Traian Băsescu államelnökkel. A találkozó után Barroso kifejtette: Romániának valamennyi technikai feltételt teljesítenie kell ahhoz, hogy az EB kedvező döntést hozzon a schengeni csatlakozás kérdésében. Hozzáfűzte: egyes tagállamok szerint a csatlakozás összefügg a román igazságszolgáltatás reformjával. Barroso szerint Romániának meg kell győznie a tagállamokat arról, hogy a schengeni övezetben a helye. Románia schengeni csatlakozásáról a jövő év tavaszán kell döntenie az EB-nek.


Elkészült a költségvetés
Véglegesítette a kormány a jövő évi költségvetési törvény tervezetét, már csak arra várnak, hogy az állami alkalmazottak egységes bérezéséről szóló jogszabályt is elfogadják ― jelentette be tegnap Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter. Mint mondta, ez utóbbiról még tárgyalnak a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal, de reméli, mielőbb véglegesítik, és elfogadják azt. Emil Boc kormányfő múlt héten azt mondta: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy felelősségvállalással fogadják el a bérezési törvényt, de a végső döntést a koalícióban hozzák meg.


Spontán tiltakozás Hargita megyében
A Hargita Megyei Sürgősségi Kórház mintegy kétszáz alkalmazottja tegnap két órára beszüntette a munkát, mivel szeptemberre nem kaptak élelmiszerjegyeket. A személyzet délután kettőkor leállította a tevékenységet, és csak a sürgősségi eseteket látták el. ,,Az emberek nagyon elégedetlenek, havi 500—600 lejes fizetést kapnak, és ha még az élelmiszerjegyeket is elveszik tőlük, nem lesz, miből megélniük" — magyarázta a tiltakozás okát Nyulas Emma, a Sanitas szakszervezet vezetője. A tiltakozók tárgyaltak Demeter Ferenc kórházmenedzserrel, aki azonban elmondta: nem kaptak elég pénzt az egészségbiztosító pénztártól, így választania kellett: vagy a fizetéseket adja ki, vagy az élelmiszerjegyeket.


Kevesebben építkeznek
Az első kilenc hónapban 16,4 százalékos visszaesés tapasztalható az építkezéseknél a tavalyi év hasonló időszakához képest — derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. Az említett időszakban 24,3 százalékkal kevesebb új építkezést jegyeztek, és 13,8 százalékkal csökkent a teljes felújítások aránya. Ugyanakkor 10,9 százalékkal nőtt a karbantartási és a kisebb javítási munkálatok aránya. A lakóházak esetében a vissza­esés 37,9 százalékos, más épületeknél 20,2 százalékos. Augusztushoz viszonyítva négyszázalékos növekedés tapasztalható, a legnagyobb, 10,4 százalékos emelkedést az új épületeknél jegyezték, a karbantartási, javítási munkálatoknál 6,7 százalék a csökkenés, a teljes felújításnál 2,4 százalékos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2010-11-09: Belföld - :

Hírsaláta

KIOSZTOTTÁK A BÁTHORY ISTVÁN-DÍJAKAT. A hatodik alkalommal kiosztott elismeréseket olyan személyiségeknek, szervezeteknek ítélik oda, akik/amelyek a legtöbbet tettek a romániai, állami finanszírozású magyar felsőoktatás megteremtéséért.
2010-11-09: Közélet - Hecser László:

Tragédia Bibarcfalván

Tegnap hajnalban tűz ütött ki egy bibarcfalvi házban, a bent alvó huszonnégy esztendős Józsa Endre életét már nem lehetett megmenteni. A tűzoltókat reggel háromnegyed hétkor riasztották, de azt mondják, akadt, aki már fél hat tájban érezte, mintha valahonnan égett szagot hordozna a szél. Az előzetes vizsgálatok szerint a tüzet a kályhából kipattanó parázs okozta.