Belföldi hírek

2010. november 11., csütörtök, Belföld

Marad az egységes nyugdíjkorhatár?
A szenátus tegnap visszautasította az egységes nyugdíjrendszer törvényének újraelemzését, amelyet Traian Băsescu államelnök kért. Előzőleg a szenátorok elfogadták a szociáldemokrata Toni Greblă és a demokrata liberális Cristian Rădulescu által megfogalmazott javaslatot, mely szerint a nők 63 évesen mehettek volna nyugdíjba, a férfiak pedig 65 évesen.

A munkaügyi bizottsági jelentését — amely több mint száz módosítást tartalmazott, köztük a nyugdíjpont értékének növeléséről szóló javaslatot — azonban elvetették, a kormánypártokhoz tartozó honatyák arra hivatkoztak, hogy a többi változtatás nem megvalósítható. A jelentés elutasítása után szavazásra bocsátották az államelnök kérését, amelynek értelmében 63 évre csökkentenék a nők nyugdíjkorhatárát. Az államelnöki kérést 57-en megszavazták, és 49-en ellene voksoltak. Sarkalatos törvényről lévén szó, 69 igen szavazatra lett volna szükség. A végső döntést azonban a képviselőháznak kell meghoznia, így függőben maradt a nyugdíjkorhatár csökkentése.


Diszkriminatív a teljesítménypótlék
Traian Băsescu államfő tegnap visszaküldte a parlamentbe a 2010/1-es sürgősségi rendeletet jóváhagyó, az állami alkalmazottak teljesítményösztönző pótlékáról szóló törvényt. Szerinte az diszkriminációt teremt a közigazgatásban dolgozók körében, és sérti az egységes bérezés alapelveit, a pótlékokra elkülönített alap pedig veszélyezteti a költségvetési források egyenletes begyűjtését és elosztását. Ugyanakkor szerinte diszkriminatív a pótlékok beépítése az alapbérbe, hiszen az egységes bérezési törvény előírja, hogy a központi közigazgatásban dolgozókat ugyanazon bérezési fokozat szerint kell fizetni.


Elbocsátások kulturális intézményektől
A művelődési minisztérium alárendeltségébe tartozó kulturális közintézményektől több mint hatszáz alkalmazottat bocsátanak el — jelentette be tegnap Kelemen Hunor tárcavezető. Az erről szóló határozatot tegnapi ülésén hagyta jóvá a kormány. A leépítés nyomán egy államtitkári tisztséget is megszüntetnek. A miniszter hangsúlyozta: az elbocsátások előtt konzultálnak az intézményvezetőkkel és a szakszervezetekkel egyaránt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2010-11-11: Belföld - :

Hírsaláta

KI TARTOZIK AZ AMAZONOK KARÁBA? Victor Ponta Băsescu beszéde alatt a folyosón ténfergett, és arra kérte Borbély Lászlót, érdeklődje meg, mely DLP-s hölgyek élvezik Traian Băsescu védelmét. Ponta szerint Elena Udrea biztosan, Roberta Anastase is. Esetleg Monica Iacob-Ridzi? És még kik? (Realitatea)
2010-11-11: Közélet - Csinta Samu:

Könyvet ajándékoz a bank

A málnási Tőkés József Általános Iskola diákjai élvezhetik Háromszéken elsőként az OTP Bank Románia Jog az olvasáshoz elnevezésű akciójának áldásait.