Találkozások Sepsimagyaróson

2007. október 4., csütörtök, Faluvilág

A messzi Kanadából és a „székely fővárosból", Marosvásárhelyről jöttek falutalálkozóra. Számtalanszor bizonyságát adták annak, hogy megszámlálhatatlan szállal kötődnek a Bodzafordulói-hegyek szívében meghúzódó kicsiny, de históriájában-múltjában gazdag faluhoz.

— Mi újság a Torontóban megjelenő kétnyelvű, magyar—angol Kalejdószkop tájékán? — kérdeztük Telchné Dancs Rózsa főszerkesztőt, aki kis falujának találkozójára érkezett Sepsimagyarósra.

— Két héttel ezelőtt jelent meg honlapunk, tovább építettük kapcsolatainkat, szeretném, ha a Háromszék, melyet Torontóban naponta olvasunk, is megengedné, hogy honlapján megjelenjünk link formájában. Most a szeptember-októberi szám került fel a világhálóra. Kéthavonként jelenünk meg, egyre keresettebbek és olvasottabbak lettünk. Kaptunk egy ösztöndíjat azzal a meghagyással, hogy ,,ez a lap nem szűnhet meg!" Ez a mi legnagyobb örömünk. Egyetlen ilyen kétnyelvű lap egész Amerikában. Tájékozódhat belőle az amerikai olvasó a magyarság, Erdély, a székelység életéről. Azt is el kell mondanom, hogy elismerő levelet kaptunk dr. Sólyom László köztársasági elnöktől is. Küldetést vállaltunk, és igyekszünk is ennek eleget tenni. Hidat építettünk a két kontinens magyarsága számára nemzetiségi, kulturális, irodalmi és művészeti témakörben.

Dancs Rózsa egy osztrák repülőtársaság gépén repült Bécsbe, ahonnan a Tarom járatával Bukarestbe érkezett. Onnan már ,,egy dobás" Sepsimagyarós. Küldetéséhez, munkájához sok sikert kívánunk.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1289
szavazógép
2007-10-04: Faluvilág - Váry O. Péter:

A rendtartó falu felélesztési kísérlete (Magad, uram, ha szolgád nincsen)

A Friedrich Ebert Alapítvány és a Német Népfőiskolák Szövetségének szervezésében nemrég zajlott az Állampolgárok mindenekelőtt című bölöni szeminárium — kihelyezett helyszínen, Sepsiszentgyörgyön. Merthogy az erdővidéki nagyközségben sem kéttucatnyi vendég elszállásolására nincs lehetőség, sem ugyanennyit befogadó előadóteremmel nem rendelkezik a falu.
2007-10-04: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kis gombászok Lisznyópatakon

Kiszámíthatatlan a mi időjárásunk — magyarázták erdőink ehető és mérges gombáit jól ismerő felnőttek, mondhatni, szakemberek, mert lám, ki hitte volna, hogy egy ilyen száraz nyár után beálló rövid esős idő életre hívja a szunnyadó gombafajokat, elsősorban természetesen az őszi erdő gombáit.