Mi, hol, mikor

2007. október 5., péntek, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház ma 19 órakor nyitja meg új évadját Friedrich Dürrenmatt A csendestárs című tragikomédiájával a nagyteremben (Tamási Áron 1. és 2. bérlet). Rendezte: Zakariás Zalán. Holnap 19 órától a Bródy Sándor- és Németh László-bérletesek (volt Bródy) láthatják az elaődást.

Vasárnap 19 órától a kamarateremben Micsinyál, maga, rossz? ― Váta Loránd sanzonestje.

A pénztár ma 11―13 óráig, valamint másfél órával az előadások kezdete előtt nyit.

Bábszínház

A marosvásárhelyi Ariel Bábszínház a baróti művelődési ház nagytermében ma 10 és 12 órától bemutatja az Oz, a csodák csodája című mesejátékot. A jegy ára: 3 lej.

Kiállítás

Sepsiszentgyörgyön a Tein teaházban holnap 18 órakor nyílik meg Salat-Zakariás Csaga, a kolozsvári művészeti egyetem dizájn szakos hallgatójának A három lány című ékszerkiállítása. A tárlat egy hónapig látogatható.

Uzoni termésnapok

Uzonban, a Feketeügy holtága melletti szabadidőközpontban szombaton és vasárnap harmadik alkalommal zajlik a rendezvény. Szombaton 9 órától Környezetvédelem és mezőgazdaság témával tudományos szimpózium a Pünkösti kúriában, 10.30 órától huszárparádé, 11 órakor a termésnapok megnyitója, mezőgazdasági kiállítás, 12 órától Simon Lajos lovas-gyalogos baranta bemutatója, 16.30 órától emlékezés az aradi vértanúkra, 18.30-tól Tony Magic bűvész fellépése a kultúrotthonban, 19.15-től szabadtéri koncertek. Vasárnap 11 órától istentisztelet, 12 órától fúvószenekarok és mazsorettek felvonulása, 13 órától megyék közti fúvóstalálkozó, 17 órától székelygulyás és kürtőskalács rekordkísérlet, 18 órától Rythmic-koncert.

Hitvilág

A sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban holnap 12 órától vallásórát tartanak elemi iskolásoknak, vasárnap 19 órától ifjúsági istentiszteletre várják a fiatalokat. E hét végétől ugyanott vasárnapi iskola indul, a 11 órai istentisztelet alatt foglalkozásra várják a 3―6 éves gyermekeket.

Megemlékezések

* Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezete a tizenhárom aradi vértanú emlékére holnap 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében díszelőadást rendez. Történelmi áttekintőt tart Cserey Zoltán történész-muzeológus, közreműködik a Plugor Sándor Művészeti Líceum Szerenád ifjúsági zenekara.

* Kovásznán szombaton 18 órától a központi református templomkertben álló emlékműnél a tizenhárom aradi vértanúra emlékeznek. Ünnepi beszédet mond Bukovinszky Cs. Miklós, a vajnafalvi református gyülekezet lelkipásztora. (bodor)

* Kézdivásárhelyen szombaton 12 órakor a Vitézi Rend az egykori kaszárnya előtti világháborús emlékműnél emlékezik az aradi tizenhárom tábornokra. A rövid méltatás után Iochom Zsolt tizenkettedikes tanuló alkalmi verset szaval. A rövid ünnepség koszorúzással ér véget. (Iochom)

Ügyeletes gyógyszertár

Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20—8 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Adonis (telefon: 0267/324 903) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot.

Kék fény

Szerdán 4—9 óráig a kézdiszentléleki rendőrök a polgármesteri hivatal képviselőivel és csendőrökkel együtt közös akciót szerveztek a mezei lopások és a termés tönkretételének megelőzésére, a legelésző állatokat felügyelet nélkül más földjére kicsapó személyek azonosítására. Ez alkalommal befogtak tizenegy lovat, az állatokat a polgármesteri hivatalra bízták. Sikerült azonosítani a gazdáikat is, akiket megbírságoltak.

(Rendőrségi tájékoztató)

Tanévkezdés (Sport)

A sepsiszentgyörgyi sakkiskola a Tanulók Palotájában ma kezdi a 2007—2008-as tanévet. A tavalyi első éveseket 16 órára, a kezdőket 17 órára várják.

Kosárlabda (Sport)

Győzelemmel kezdte felkészülését a sepsiszentgyörgyi A-osztályos női kosárlabdacsapat, a Mikes Kelemen Főgimnázium ISK. A megyeszékhelyi lányok a bukaresti Olimpiával játszottak edzőmérkőzést, amelyet 72—44-re nyertek meg Váncsa Kató tanítványai. Teljes egészében összeállt a megyeszékhelyi gárda, és csütörtökön este megvolt az első hivatalos edzés is. Részletesebben hétfői lapszámunkban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2308
szavazógép
2007-10-04: Közélet - x:

Kevesebb a szakképzetlen tanár

Míg az elmúlt tanévben negyvenegy szakképzetlen helyettesítő tanított a megyében, idén csak huszonketten oktatnak felsőfokú végzettség nélkül. Főként román nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, német és matematika szakos tanár, valamint hangszeroktató hiányzik.
2007-10-05: Nyílttér - x:

Az utca hangja

DÓZSA GYÖRGY UTCAI LAKOSOK, Sepsiszentgyörgy. Utcánkban a 34. házszámig elkészült a csatornázás, ám a temetőhegyről leérve itt megállt a munka, se vízvezeték, se aszfalt, mint fennebb. A szennyvíz télen-nyáron az utcára, a 65. házszám felett pedig a patakba folyik — embernek, természetnek egyaránt ártalmasan.