Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszéki Közösségi Alapítvány: a filantrópia új megközelítéseÖtletből közösséget építenek

2011. január 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Helyi célok helyi finanszírozással: a közösségi élet ábécéje

Tegnap jegyezték be az első pályázatot, amelyet a december közepe óta működő Háromszéki Közösségi Alapítvány által meghirdetett program keretében nyújtottak be. Az Ötletből építs közösséget! elnevezésű támogatási program eredményhirdetése február végére várható.

Az első pályázat természetvédelmi célokat szolgál — tájékoztatott Bereczki Kinga, az alapítvány ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, az összesen húszezer lejes támogatási keretre nyolc-tíz pályázatot várnak, becslésük nagyrészt az élénk érdeklődésre támaszkodik. Keve­sebb pályázat esetén sem kizárt a teljes keret odaítélése, ha a pályázatok minősége, megalapozottsága azt indokolja.
Az alapkezelő alapítványnak tekintendő Háromszéki Közösségi Alapítvány az ARC (Asociaţia pentru Relaţii Co­munitare) és a Partnerségért Alapítvány által koordinált országos program keretében jött létre helyi kezdeményezésre. A tizenegy alapító — háromszéki értelmiségiek, vállalkozók és civil szervezeti képviselők — által létrehozott alapítvány a negyedik hasonló jellegű Romániában. A kolozsvári, székelyudvarhelyi és gyulafehérvári után alakuló csíkszeredai Polgártárs Alapítvány elnöke, Potoczki László által ,,elhintett" magból szárba szökő kezdeményezés az adakozási, önkéntesi munka szerkezeti átalakítását célozza. Lehetővé szeretné tenni a különböző források legjobb felhasználását, és fejlesztési alap hosszú távú biztosítását a közösség számára.
"Az elmúlt néhány hét alatt több vállalkozót megkerestünk, aki eddig is tevékeny szerepet vállalt a közösségi meg­valósítások finanszírozásában — mondta el Bereczki Kinga. — Többségük nyitottan és érdeklődve fogadta elképzelésünket, miszerint az általuk nyújtandó támogatásoknak közösen igyekezzünk nagyobb hatékonyságot, megsokszorozódást és nem utolsósorban nagyobb fejlesztési alapokat biztosítani. Az alapítvány ehhez szakmai­ságot, piacfelmérést biztosít, illetve a helyi szükségszerűségek feltérképezését." A fel­adatának az ésszerű pénzgazdálkodást, a helyi erőforrások a közösség javára való célirányos felhasználását tekintő alapítvány a filantrópia új megközelítését — a felelős adományozás gyakorlatát — igyekszik ily módon bevezetni és meghonosítani Há­romszéken.
Az alapítvány ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy áprilisban új támogatási programot hirdetnek meg, amelynek finanszírozási kerete várhatóan negyvenezer lej lesz. Addig is igyekeznek kielégíteni az érdeklődők kíváncsiságát, amely a leg­egyszerűbb, mikor-mire-hogyan kérdés­körtől egészen a témajavaslatokig terjed. Az igényfelmérést szolgálja a www.hka.ro honlapon megtalálható kérdőív kitöltése és január 30-ig való beküldése is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2011-01-12: Színház az egész világ - Iochom István:

Elkezdődtek az olvasópróbák (A Kézdivásárhelyi Városi Színház új produkciója)

Január 10-én tartották a Kézdivásárhelyi Városi Színház új produkciójának első olvasópróbáját.
2011-01-12: Pénz, piac, vállalkozás - Főcze Gyula:

Globális válaszok az emberiség problémáira (Sikerakadémia)

A globális fejlődés jelenlegi állapotáról adtunk néhány információt a magyarországi Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának Jövőkereső című jelentéséből (A fejlődés kihívásai, Háromszék, 2010. december 22.), melynek ismertetését folytatni szeretnénk, hiszen bolygónk minden lakóját érintő, életbe vágóan fontos kérdéseket feszeget.