Nem működik az európai jóléti modell

2007. június 9., szombat, Világfigyelő

Nem működik az európai jóléti modell, még a németek is nagy tömegben hagyják el a kontinenst ― írta a The Washington Times.

Tavaly 155 000 német hagyta el hazáját, és 2004 óta a kivándorlók száma meghaladja a bevándorlókét. A betelepülők főleg szegények, képzetlenek, míg a kivándorlók jól képzettek. A helyzet hasonló több nyugat-európai államban. Hollandiában 2003 óta többen vándorolnak ki, mint be, tavaly 130 000-en hagyták el az országot. A kitelepülők száma gyors ütemben növekszik Belgiumban, Svédországban és Nagy-Britanniában is.

Az amerikai napilap úgy fogalmaz, hogy a lábukkal szavazó európaiak menekülnek az európai jóléti modell elől. A Times szerint az európai jóléti állam egy olyan újraelosztási rendszer, amelyben a képzett, magas végzettségű európaiaktól elveszik a pénzt, és a harmadik világból érkező, képzetlen bevándorlóknak adják.

A Times idézi Gunnar Heinsohnt, a Brémai Egyetem szociológus professzorát, aki szerint az igazán képzett fiatal európai munkaerőnek nincs maradása Európában, azok maradnak, akiket a jóléti rendszer eltart. A képzett munkaerő mind nagyobb hányada választja a kiutazást a legnagyobb fehér lakosságú, Európán kívüli országokba, Amerikába, Kanadába, Ausztráliába vagy Új-Zé­landra.

Egy, az Egyesült Államokban letelepedett német házaspár elmondta, hogy a tengerentúlon nem kell félniük a munkanélküliségtől és az életszínvonal csökkenésétől. Többen a magas adókra panaszkodnak, a németek közül némelyek pedig azért választják a kiutazást, mert már nem érzik magukat otthon abban az országban, amelynek szerintük drámai módon változik a kulturális arculata.

Franciaországban minden öt újszülöttből kettő arab vagy afrikai bevándorlók gyereke, Németországban a születő gyerekek 35 százaléka nem német származású. Míg Tunéziában egy nő átlagosan 1,7 gyereket szül, addig Franciaországban hatot, mert a kormány támogatást nyújt; a segélyek a bevándorlók számára vonzóak, a francia, német vagy dán nőknek azonban túl alacsonyak.

A The Washington Times szerint az európai jóléti rendszer ,,rendellenes népességcserét" okoz. Ha az európaiak meg kívánják menteni kultúrájukat, meg kell szüntetniük a jelenlegi jóléti államot ― írta a jobboldali lap.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 406
szavazógép
2007-06-09: Világfigyelő - x:

Határon túli magyar színházak fesztiválja Kisvárdán

Véglegesítették a Határon Túli Magyar Színházak XIX. Fesztiválja programját; a június 21—30. közötti rendezvényen 26 előadást láthat Kisvárdán a közönség ― közölte a helyi várszínház és művészetek háza vezetője.
2007-06-09: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Bush rosszul lett
Az afrikai országok megsegítésére tett ígéretekkel, illetve a legfejlettebb fejlődő országokkal való állandó párbeszéd folyamatának beindításával fejeződtek be a hivatalos tárgyalások tegnap Heiligendammban a G8-csoport csúcsértekezletén. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a nyolcak a meghívott afrikai országok vezetői előtt megerősítették a két évvel ezelőtt a skóciai Gleneaglesben tett ígéretet. Konkrétan azt, hogy 2010-ig megkétszerezik, azaz ötvenmilliárd dollárra emelik az afrikai országoknak nyújtandó fejlesztési segélyt. Ezen túlmenően hatvanmilliárd dollár segélyt hagytak jóvá az afrikai államokat sújtó járványok leküzdésére.