Röviden

2007. június 9., szombat, Világfigyelő
Bush rosszul lett

Az afrikai országok megsegítésére tett ígéretekkel, illetve a legfejlettebb fejlődő országokkal való állandó párbeszéd folyamatának beindításával fejeződtek be a hivatalos tárgyalások tegnap Heiligendammban a G8-csoport csúcsértekezletén. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a nyolcak a meghívott afrikai országok vezetői előtt megerősítették a két évvel ezelőtt a skóciai Gleneaglesben tett ígéretet. Konkrétan azt, hogy 2010-ig megkétszerezik, azaz ötvenmilliárd dollárra emelik az afrikai országoknak nyújtandó fejlesztési segélyt. Ezen túlmenően hatvanmilliárd dollár segélyt hagytak jóvá az afrikai államokat sújtó járványok leküzdésére.

* George Bush amerikai elnök hirtelen rosszulléte miatt csak később kapcsolódott be a tárgyalásokba. Orvosai szerint az elnöknek gyomorbántalmai voltak, de már jól érzi magát. * Eredményesnek minősítette a legfejlettebb ipari államokból és Oroszországból álló G8-csoport Heiligendammban tartott csúcstalálkozóját pénteki, záró sajtóértekezletén a házigazda Angela Merkel kancellár, a nyolcak soros elnöke. A kancellár asszony úgy értékelte, hogy a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése érdekében, továbbá Afrika megsegítésével kapcsolatban fontos megállapodásokat sikerült elérni. Elismerte ugyanakkor, hogy a legfejlettebb fejlődő országok nem minden tekintetben támogatták a nyolcak környezetvédelmi erőfeszítéseit, továbbá, hogy a G8-csoporton belül Koszovót illetően fennmaradtak a nézeteltérések. A rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott, mégis mindhárom nap többezres globalizáció-ellenes tüntetésekkel kísért csúcstalálkozóval kapcsolatban Merkel összességében pozitív mérleget vont.

Új határozatot várnak Koszovóról

Az Európai Unió felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy fokozzák erőfeszítéseiket egy Koszovóról szóló új határozat elfogadása érdekében, miután a G8-csúcson nem sikerült a kérdésben közös álláspontot kialakítani ― áll az EU német soros elnöksége által tegnap kiadott közleményében. Az unió szerint az új határozatnak kell alapul szolgálnia a tartomány státusának rendezéséhez, mivel ,,a koszovói kérdés a legsürgősebben megoldandó politikai probléma a Balkán nyugati részén". Az EU ugyanakkor jó rendezési alapnak tekinti Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő tervét, amely Koszovó nemzetközi ellenőrzés melletti függetlenségét irányozza elő. * Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a nemzetközi jogon és az eddig elfogadott ENSZ-határozatokon alapul a koszovói rendezéssel kapcsolatos moszkvai álláspont, és amennyiben a nemzetközi közösség olyan véleményt alakít ki, hogy az önrendelkezési elv fontosabb a területi egység elvénél, akkor ennek minden más térségre is vonatkoznia kell. Nemcsak a volt jugoszláv térségre, hanem a Kaukázus népeire is a posztszovjet térségben, mivel ott gyakorlatilag ugyanolyan a helyzet, és senki se találhat különbséget ― mondta Putyin.

Botrányos megnyitó Pécsett

Lokátorellenes tüntetők zavarták meg a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitóját, amelyet csütörtökön tartottak a baranyai megyeszékhelyen. Színházba járni kifejezetten népszerű művelődés, időtöltés Magyarországon. Ezt bizonyítja az is, hogy tavaly ötmillió jegyet adtak el a hazai teátrumok, vagyis az állampolgárok fele legalább egyszer láthatott valamilyen előadást ― mondta Szili Katalin megnyitóbeszédében, az Országgyűlés elnökének szavait azonban folyamatos fütty, bekiabálás kísérte. A Pécs főterén tartott ünnepségen megjelent, mintegy 35―40 fős csoport tagjai Lokátor stop! feliratú lapokkal a kezükben demonstráltak, közülük többen a Hajrá Tubes!, Kati mondjál le! jelszavakat skandálták. Jordán Tamás fesztiváligazgató, akinek köszöntőjét szintén bekiabálások kísérték, azt mondta: ,,ez most a művészet és a színház országos és pécsi ünnepe egyben. Mintegy ezer művész érkezett a városba azért, hogy az érdeklődőket, köztük a pécsieket, önöket is szórakoztassák". A POSZT a magyar színházi világ legnagyobb eseménye, amelyet hetedik alkalommal rendeznek meg Pécsett. A fesztivál előadásait Dömölky János filmrendező választotta ki a magyar nyelvterületen általa szemlézett százhúsz darab közül.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1302
szavazógép
2007-06-09: Világfigyelő - x:

Nem működik az európai jóléti modell

Nem működik az európai jóléti modell, még a németek is nagy tömegben hagyják el a kontinenst ― írta a The Washington Times.
2007-06-09: Roma szombat - Máthé László:

Szent Anna és Pokol Sára

A Zágonban élő Máthé László szomorú élettörténetének pillanatait Bogdán László örökítette meg a Roma Szombat előző számában, Fel-feldobott kő című írásában. Kötetre való cigány népmesét és balladát gyűjtött össze Máthé László, ezek közül való az alábbi történet.