Pávai virágok

2011. március 31., csütörtök, Faluvilág

A református gyülekezeti házat a falu jelesebb faragómestereinek és kézimunkázó asszonyainak munkái díszítik. Elsőként néhai Deák Béla igazi néptanító, ezer- és faragómester faragott béléstábláiban gyönyörködtünk, akiről Banner Zoltán Csillagfara­gók című munkájában írta, hogy Szervátiusz Jenő is meglátogatta: "végtelen, fel-feltorlódó, mértani-kopjás ábraritmusban szakadt fel egy élet művészi önmegtartóztatása". Nevét méltán viseli a falucska iskolája, amelynek évtizedekig volt tanítómestere. A terembelső azt a minta- és motívumvilágot is elénk tárja, amely Barabás Zsomborra, az iskola másik, tragikusan elhalt tanítójára, Orbaiszék egyik legkiválóbb faragómesterére emlékeztet. Emlékét, hagyatékát, tehetségét fiai viszik tovább.

Mi egykori tanítótársához, Rhéti Jó­zsefhez és feleségéhez kopogtattunk be. Jóska tanító bácsi húsz évig tanított Páván. Faragott emlékkopjáit sok helyen megcsodáltuk. Tehetségét fia, Rhéti Mihály is örökölte, Szentkatolnán dolgozik. A hosszú hétköznapokon Rhéti József családjában tökéletes az összhang: a családfő farag, felesége, Teutsch Anna Mária kézimunkázik, színes szegélymintákat, pici virágokat alakít keresztszemekből. "Miközben kopácsolok, azon gondolkodom, hogy meg akarjuk ünnepelni iskolánk építésének évfordulóját, nekünk fontos a találkozás" — mondta Rhéti József. Szerényen említi meg, hogy kisebb székely kaput is faragott, itthon, de Budapesten, Balatonfenyvesen is áll belőlük. "Inkább ajándéktárgyakat faragok, lámpa- és gyertyatartókat, címereket" — mondta. A tanító néni sem üldögél tétlenül. Szebbnél szebb, Páva feliratú keresztszemes könyvjelzőket készít, könyvjeleket, melyek évtizedeknél is tovább élnek könyvekben, bibliákban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2011-03-31: Faluvilág - :

Helybelieket alkalmaznak

Megkezdték a kockakő felszedését a 121-es országút Páván átvezető részén. Első lépésként a csatornacsöveket fektetik le – közölte Ádám Attila polgármester.
2011-03-31: Faluvilág - Bokor Gábor:

Kutya világ és kóbor lovak

Sok gondot okoznak Nagyborosnyón a kóbor lovak. Nemcsak a frissen kihajtott gabonában tesznek kárt, járják a kaszálókat, sőt, nyáron is garázdálkodnak a megművelt földeken.