Kutya világ és kóbor lovak

2011. március 31., csütörtök, Faluvilág

Sok gondot okoznak Nagyborosnyón a kóbor lovak. Nemcsak a frissen kihajtott gabonában tesznek kárt, járják a kaszálókat, sőt, nyáron is garázdálkodnak a megművelt földeken.

Nagyborosnyón lenne megfelelő hely a befogott állatok tartására – mondta Szőcs Levente alpolgármester a legutóbbi tanácsülésen. A kóbor állatok befogásához viszont szakemberre meg a rendőrség segítségére is szükség lenne. A dacosabb lovakat altatólövedékkel lehetne megállásra kényszeríteni – hangzott el. Ha a befogott állatot nem váltják ki rövid idő alatt, akkor az vágóhídra kerül, így talán jobban meggondolná, aki szabadon engedi lovait – vélték a képviselők. Lőrincz Kálmán polgármester tapasztalata szerint lehet büntetni, de ez egyelőre nem megoldás a károk megtérítésére. Aki tényleg pénzt akar látni, annak bírósághoz kell folyamodnia – jelentette ki.
Nemcsak a lovak, az esztenákon tartott állatok is okoznak néha károkat. E kérdés felvetésekor szembesültek a tanácstagok azzal, hogy az esztenatartóktól elvett ötezer lejes garancia nem használható fel a mezőn okozott károk megtérítésére, abból ugyanis a juhász hibájából elveszett, elpusztult juhok ellenértékét állják – mondta a polgármester. Eddig szinte minden alkalommal megegyezett a juhász és a károsult gazda, s amikor nem, mindig a bíróságon panaszt tevő gazda nyert – hangzott el. Márpedig a garanciát a terményben tett károkra is ki kell terjeszteni – érveltek a tanácstagok, mondván: nyolcvanéves idős emberek nem tudják bíróságon keresni igazukat.
A kóbor kutyák is sok kellemetlenséget okoznak a faluban, mindjárt oda jutnak, hogy falkában támadnak az emberekre – mondta az alpolgármester. Meg­oldást nem találtak erre, annyi azonban elhangzott: kutya világban a kóbor kutyák nagyobb védelmet és tiszteletet élveznek, mint az emberek...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2011-03-31: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Pávai virágok

A református gyülekezeti házat a falu jelesebb faragómestereinek és kézimunkázó asszonyainak munkái díszítik. Elsőként néhai Deák Béla igazi néptanító, ezer- és faragómester faragott béléstábláiban gyönyörködtünk, akiről Banner Zoltán Csillagfara­gók című munkájában írta, hogy Szervátiusz Jenő is meglátogatta: "végtelen, fel-feltorlódó, mértani-kopjás ábraritmusban szakadt fel egy élet művészi önmegtartóztatása". Nevét méltán viseli a falucska iskolája, amelynek évtizedekig volt tanítómestere. A terembelső azt a minta- és motívumvilágot is elénk tárja, amely Barabás Zsomborra, az iskola másik, tragikusan elhalt tanítójára, Orbaiszék egyik legkiválóbb faragómesterére emlékeztet. Emlékét, hagyatékát, tehetségét fiai viszik tovább.
2011-03-31: Faluvilág - :

Százéves családi hagyomány

Egy évszázada főzi a Csoboth család Altorján az eredeti torjai pálinkát. Eredetiségét a kiváló felszerelésnek köszöneti – mondta néhai Csoboth Antal bátyánk. Minden a legkiválóbb anyagból készült, a fő üstbe félezer liter cefrét lehet beönteni.