Százéves családi hagyomány

2011. március 31., csütörtök, Faluvilág

Egy évszázada főzi a Csoboth család Altorján az eredeti torjai pálinkát. Eredetiségét a kiváló felszerelésnek köszöneti – mondta néhai Csoboth Antal bátyánk. Minden a legkiválóbb anyagból készült, a fő üstbe félezer liter cefrét lehet beönteni.

"Eredetiségre törekszünk, megőrizzük a szilva aromáját. Ez nem mulatni való ital. Akivel mulatni akartam, annak almapálinkát töltöttem. A szilvával fizettem, de nem volt olyan rendőr és szekus, akit azzal ne tudtam volna lekenyerezni!" Minap Anti bácsi unokájával, Csoboth Loránddal találkoztunk, aki folytatja a családi hagyományt, de emellett mezőgazdasággal is foglalkozik. Tőle tudjuk, hogy a tavalyi cefre cukortartalmát az esőzések kedvezőtlenül befolyásolták. Ahol kevesebb eső hullt, magasabb a nyersanyag cukortartalma. Jó minőségű szilvacefrét lehetett vásárolni például az esőkben szegényebb regáti vidékekről. A főzdében emelkedett hangulat várt: futásfalvi fiatalok főzték a dühüt. Ez hozzátartozik az élethez – mondta Csoboth Loránd: a székely embernek a disznóvágás és a pálinkafőzés valóságos ünnep! (kisgyörgy)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2011-03-31: Faluvilág - Bokor Gábor:

Kutya világ és kóbor lovak

Sok gondot okoznak Nagyborosnyón a kóbor lovak. Nemcsak a frissen kihajtott gabonában tesznek kárt, járják a kaszálókat, sőt, nyáron is garázdálkodnak a megművelt földeken.
2011-03-31: Faluvilág - Bokor Gábor:

Körzeti építészeket javasolnak

A megyei főépítészi intézmény decentralizálását szorgalmazza Tamás Sándor megyeitanács-elnök. Elképzelése szerint több köz­ség közösen foglalkoztathatna körzeti építészeket. A megyei főépítészi hivatalnak befizetett engedélyeztetési illetékek így helyben maradnának, ezekből lehetne a körzeti építészt fizetni.