Körzeti építészeket javasolnak

2011. március 31., csütörtök, Faluvilág

A megyei főépítészi intézmény decentralizálását szorgalmazza Tamás Sándor megyeitanács-elnök. Elképzelése szerint több köz­ség közösen foglalkoztathatna körzeti építészeket. A megyei főépítészi hivatalnak befizetett engedélyeztetési illetékek így helyben maradnának, ezekből lehetne a körzeti építészt fizetni.

Példaként említette az elnök Réty, Uzon, Kökös és Illyefalva esetét, a négy település tavaly összesen 23 000 lejt utalt át engedélyeztetésekért. Ez az engedélyekért kifizetett teljes összeg fele, azaz 46 000 lejből tarthattak volna közösen egy építészt.
A közhivatalnokként alkalmazott körzeti építésznek nem lehet megfelelő fizetést biztosítani, de ha a települések közösségi fejlesztési egyesületet hoznak létre, úgy emelt fizetést lehet adni neki. Helyben, kisrégiós szinten lehetne a területrendezési tervekbe belevinni a saját elképzeléseket, fejlesztési irányvonalakat, nyilván a megyei tanáccsal való egyeztetés után – hangsúlyozta az építészeti felügyelőség vezetője, Mild Zoltán. Ezeket a lehetőségeket a már lejárt vagy hamarosan lejáró általános területrendezési tervek felújításánál is ki lehetne használni – magyarázta.
Nem ért egyet az elképzeléssel Fodor István bodoki polgármester. A saját építésszel csak a felelősség nőne az amúgy is túlterhelt községházán, ezt Bodok nem engedheti meg magának – mondta. Egyetértett vele Berde József gidófalvi községgazda is. Dálnoki Lajos, Réty polgármestere saját tapasztalatát osztotta meg, ott ugyanis már korábban szerettek volna építészt alkalmazni. Hirdetésükre jelentkeztek ugyan, de az ajánlott alacsony fizetésért senki nem vállalta a munkát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2011-03-31: Faluvilág - :

Százéves családi hagyomány

Egy évszázada főzi a Csoboth család Altorján az eredeti torjai pálinkát. Eredetiségét a kiváló felszerelésnek köszöneti – mondta néhai Csoboth Antal bátyánk. Minden a legkiválóbb anyagból készült, a fő üstbe félezer liter cefrét lehet beönteni.
2011-03-31: Faluvilág - Sylvester Lajos:

Maksa télutói szépsége (Határhelyzetek)

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ilyenkor az épületek feltárják a nyáron lomhán hajladozó lombos faóriások mögött a templom testének tájba épülő arányait, a templomtorony és a templomhajó építészeti harmóniáját. Ilyenkor lehet a faágak rácsozata mögül sejtelmesen elősejlő templomi együtteseket fotózni-festeni.