Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2011. március 31., csütörtök, Belföld

JAVULT A MAGYAROK MEGÍTÉLÉSE ROMÁNIÁ­BAN. A románok és a romániai magyarok közti, utóbbi évekbeli kapcsolatokat a lakosság 57 százaléka jónak tartja, 63 százalékuknak jó a véleménye a magyarokról, 50 százalékuk nem nézi jó szemmel a kettős (román–magyar) állampolgárság lehetőségét – derül ki a kolozsvári IRES felméréséből.

A március közepén készült, országos szintű közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 63 százaléka jónak tartja, hogy a magyarok megünnepeljék március 15-ét, de 51 százalékuk károsnak tekinti az RMDSZ szerepét a romániai politikában. A romániai magyarok magyar állampolgárság-szerzési lehetőségéről a válaszadók 9 százaléka nagyon jó, 38 százalék pedig jó véleménnyel van, 33 százalék rossznak, 17 százalék pedig nagyon rossznak tartja azt. Ehhez kapcsolódóan a válaszadók túlnyomó többsége (72 százalék) ellenzi, hogy a megyei tanácsok elnökei magyar állampolgárságot kapjanak, csak 25 százalék ért egyet ezzel. (Krónika)
NEVETSÉGES, AKI ADTA, DE AZ IS, AKI KAPTA. Politikusnak Szabad Sajtó Díjat adni nonszensz, legalább annyira vicces, mint egy profi hóhért a Teréz anya érdemrend csillagával kitüntetni. Verestóynak is jól esne idén egy Pro Natura Díj. Vagy ha nem, akkor legalább házon belül egy Ezüstfenyő, vigasztalásként – írja a Manna azt a hírt kommentálva, hogy a magyar szocialisták Szabad Sajtó Díjjal tüntették ki a volt szövetségi elnököt.
FELIX HAZUDOTT. Hamis nyilatkozatért feljelentették Dan Voiculescut, miután a bíróság is megerősítette, hogy Felix néven együttműködött az egykori román titkosszolgálattal. Annak idején szenátorjelöltként kellett ilyen irányú nyilatkozatot tennie, s mint utóbb kiderült, hazudott. (Ziare.com)
CERNAVODĂ BIZTONSÁGOS. Románia folytatja nukleáris energiafejlesztési programját az energiaimporttól való függőség korlátozása érdekében – közölte a Nuclearelectrica állami energiaipari vállalat igazgatója, aki leszögezte azt is, hogy a cernavodăi atomerőmű a legbiztonságosabbak egyike a világon. Románia két új reaktor építését tervezi a cernavodăi atomerőműben, ahol a jelenleg üzemelő kettő együtt 1400 megawatt kapacitással 18 százalékát fedezi az ország elektromosenergia-szükségletének. Az igazgató kifejtette: a Candu típusú reaktoroknál alkalmazott technológia még soha nem okozott balesetet. Ugyanezt mondta Vajda Borbála, a nukleáris ügyeket felügyelő nemzeti bizottság elnöke. (MTI)
BEINDUL A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS? Másfél és két százalék közötti gazdasági növekedés várható idén Romániában, jövőre pedig négy, négy és fél százalékot jeleznek – nyilatkozta a kormányfő. Korábban a Nemzetközi Valutaalap romániai küldöttségének vezetője, Jeffrey Franks is elmondta: minden esély adott arra, hogy az első negyedév végeztével kilábaljunk a recesszióból. (Kolozsvári Rádió)
A TÖMBMAGYARSÁG A LEGSZEGÉNYEBB. Kisebbségi jogok és regionális fejlesztés a kelet-európai térségben címmel szervezte meg a kolozsvári Mikó Imre Jog- és Közgazdaság-tudományi Szakkollégium idei szakmai napjait. Csutak István fejlesztéspolitikai szakértő szerint: "Az egy főre jutó jövedelmek esetében mind a bruttó, mind pedig a nettó jövedelmi rangsorban az utolsó három helyen a magyarok által nagy arányban lakott megyék állnak az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint. A magyar emberek átlagjövedelme kullog az országos rangsor végén. Még pontosabban: a magyarok tíz- és százezreinek alacsony életszínvonalát, csökkenő életminőségét hordozzák ezek az adatok." (Új Magyar Szó)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2011-03-31: Közélet - :

Az autópályát is vitatták

Az észak-erdélyi autópálya állandó vitatéma volt az elmúlt hat évben az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének diplomatái és a román vezetők között – derült ki a WikiLeaks leleplező portál által megszerzett és a román média rendelkezésére bocsátott diplomáciai táviratokból.
2011-03-31: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Boc a nyugdíjemelésről
Csak abban az esetben növelik a nyugdíjakat a már leszögezett értékek fölé, ha a gazdaság ezt megengedi. A nyugdíjemelés kulcsa a jövőbeni gazdasági növekedés – jelentette ki Emil Boc kormányfő tegnap.