Belföldi hírek

2011. március 31., csütörtök, Belföld

Boc a nyugdíjemelésről
Csak abban az esetben növelik a nyugdíjakat a már leszögezett értékek fölé, ha a gazdaság ezt megengedi. A nyugdíjemelés kulcsa a jövőbeni gazdasági növekedés – jelentette ki Emil Boc kormányfő tegnap.

Bukarestben mintegy 70, az ország különböző részeiből érkezett idős személy tüntetett a DLP székháza, a munkaügyi és az egészségügyi minisztérium előtt. A nyugdíjpontérték emelését követelték, ártámogatott gyógyszereket, és azt, hogy az 1000 lejnél alacsonyabb nyugdíjakból ne vonják le az 5,5 százalékos egészségbiztosítást. A tüntetőkhöz Ioan Botiş munkaügyi miniszter ment ki, aki egy hét múlva megbeszélésre hívta őket, bár "nem ígérheti gondjaik megoldását". Boc azt üzente a nyugdíjasoknak, hogy továbbra is felelős társadalmi politikát fog folytatni. Tud a nehézségekről, melyekkel "a gazdasági recesszió végén" küszködnek, de fő célja a nyugdíjak fizetésének biztosítása közép- és hosszú távon, a gazdasági helyzet engedte kereteken belül. "Könnyebb lenne emelni a nyugdíjakat a szavazatok reményében, de itt pontos adatokon alapuló érvekre van szükség, és kevesebb szavazathozó politikára" – mondotta.


Több ezer rendőrt menesztenek
Április elsejéről július elsejére kérte a leépítések elhalasztását a közigazgatási és belügyminisztérium, de elutasították. A belügyesek arra hivatkoztak, hogy a kiadások csökkentését célzó, egyebek mellett létszámcsökkentésről is rendelkező törvénytervezet parlamenti vitája most zajlik, elfogadása tehát elhúzódhat. A pénzügyi tárca azonban azzal érvel, hogy a fizetési keretet már megszabta a kormány, és ebbe bele kell férni. A belügyminisztérium idei költségvetése mintegy 1,7 milliárd euró, azaz a nemzeti össztermék (GDP) 1,38 százaléka. A költségvetés előírja 18 000 alkalmazott elbocsátását 2011-ben; 7900-at az év első felében menesztenek – így 141 000 marad, év végéig pedig a közrendészet létszámát faragják le 10 000 fővel. Az átszervezést a törvényes előírások tiszteletben tartásával, teljesítménykritériumok alapján tervezik.


Megkerült a hiányzó voks
Az SZDP megóvta a magyarországi vezetők üzenete kapcsán megfogalmazott nyilatkozatról szóló keddi szavazás eredményét. Azt állítják, a nyilatkozat elfogadottnak minősül, mert Aura Vasile képviselő voksát nem regisztrálta az elektronikus rendszer, ezt videofelvétellel és az ülés jegyzőkönyvével is tudják bizonyítani. A magyar–román kapcsolatok alakulására vonatkozó nyilatkozat elfogadása egyetlen szavazaton múlott, ezért Aura Vasile ügye döntő lehet. A beadványt továbbították a jogi bizottsághoz.


Költöznek a betegek
Elkezdődött a személyzet és a páciensek újraelosztása azokban az egészségügyi intézményekben, amelyek idősgondozó otthonokká válnak. Néhány megye (Vâlcea, Ialo­miţa és Prahova) érintett intézményeiben hirtelen megnőtt a beutalt páciensek száma, de Cseke Attila tárcavezető külön utasítást adott ennek leállítására. Az átszervezendő 67 kórház április elsejétől nem köthet szerződést az egészségbiztosítási pénztárakkal, ezért ezekben nem tudják biztosítani a betegellátást – figyelmeztetett. A volt kórházi alkalmazottakat átveszik az új intézmények. Cseke kiemelte, hogy mindenütt elegendő mentőautó áll rendelkezésre a páciensek átszállítására, és például Arad megyében már be is fejeződött a procedúra. Eddig hét helyi tanács fogadott el határozatot kórházak idősgondozó otthonná való átalakítására, mindegyik kisvárosi vagy községi intézmény (Buzău, Neamţ, Vaslui, Krassó-Szörény és Szilágy megyében egy-egy, Teleorman megyében pedig kettő).


Javítanák a betegkosztot
Egy ellenzéki törvényjavaslat szerint legkevesebb 30 százalékkal emelkedik a kórházakban kezelt felnőttek napi élelmiszer-fejadagjának értéke, hogy az inflációt és a megnövekedett hozzáadottérték-adót fedezze. A tervezetet tegnap a szenátusban megszavazták, a végső döntés azonban a képviselőházra tartozik. Ha ott is rábólintanak, a kórházba kerülő felnőttek élelmére a jelenlegi 7 lej helyett 9,1–16,3 lejt fordíthatnak naponta betegségtől függően. A gyermekeknél is több lépcső szerepel, legtöbbet – napi 18,8 lejt – a cukorbetegek ételére lehet kiadni, legkevesebbet, 7,8 lejt a koraszülötteknek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2011-03-31: Belföld - :

Hírsaláta

JAVULT A MAGYAROK MEGÍTÉLÉSE ROMÁNIÁ­BAN. A románok és a romániai magyarok közti, utóbbi évekbeli kapcsolatokat a lakosság 57 százaléka jónak tartja, 63 százalékuknak jó a véleménye a magyarokról, 50 százalékuk nem nézi jó szemmel a kettős (román–magyar) állampolgárság lehetőségét – derül ki a kolozsvári IRES felméréséből.
2011-03-31: Közélet - Hecser László:

Születendő címereinkről

Erdélyi közigazgatási címerek címmel értekezett lapunk munkatársa, Szekeres Attila István heraldikus kedd este Erdővidék Múzeumá­ban, ahol címerkiállítását is megnyitották.