Születendő címereinkről

2011. március 31., csütörtök, Közélet

Erdélyi közigazgatási címerek címmel értekezett lapunk munkatársa, Szekeres Attila István heraldikus kedd este Erdővidék Múzeumá­ban, ahol címerkiállítását is megnyitották.

Érdekes előadásában a címerkészítés folyamatába engedett betekintést – mit veszünk figyelembe egy címer elkészítésekor, milyen színeket használnak, milyen jelentőseggel bírnak jelképeink stb. –, de arra is kitért, milyen bürokratikus utat jár be a címerterv elfogadásának pillanatáig. Mint mondotta, szerencsés esetben már négy hónap alatt elfogadhatják, de akár évekbe is telhet. Komoly viták tárgyát is képezheti: Illyefalva címerének elfogadása miatt parlamenti vita keletkezett csak azért, mert leírásakor a Hivatalos Közlönybe került a Székelyföld megnevezés. A neves heraldikus azt vallja, a jó címer nagyon egyszerű, s mindenki által könnyen azonosíthatóvá teszi birtokosát. Ezt a szemléleletmódot nem mindig egyszerű elfogadtatni cicomázásért lelkesedő polgármesterekkel, de általában elfogadják a szakember érveit – mondotta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1513
szavazógép
2011-03-31: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Boc a nyugdíjemelésről
Csak abban az esetben növelik a nyugdíjakat a már leszögezett értékek fölé, ha a gazdaság ezt megengedi. A nyugdíjemelés kulcsa a jövőbeni gazdasági növekedés – jelentette ki Emil Boc kormányfő tegnap.
2011-03-31: Közélet - Bokor Gábor:

Nem kell a teherforgalom

A megyei tanács sürgős teendői között szerepel a Kovászna–Kommandó útszakasz aszfaltozása, de egyelőre nem látják, honnan lesz pénz a munkálatra – jelentette ki Tamás Sándor megyeitanács-elnök az orbaiszéki polgármesterek kommandói találkozóján. Traian Băsescu államelnök is tett ígéretet az aszfaltozásra, ám mindenekelőtt a teherforgalom elterelését kell megoldani – hangzott el.