Beszélgetés Tonk Emil marketingszakértővelMegvédeni az árut és árát

2011. április 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A világ húsz legjobb üzleti előadója közé egyetlen európaiként meghívott Tonk Emil szerint az üzleti siker kulcsa, hogy a vállalkozó képes legyen saját gondolkodásmódját a piaci követelményekhez igazítani. A magyarországi marketingguru az Edutech szervezésében tartott előadást Sepsiszentgyörgyön.

– Mitől lesz egy vállalati felső vezetőből marketingelőadó?
– Ha az én esetemre kíváncsi, a következő a történet: 1984-ben – már vállalatvezetőként – meghívtak a budapesti Közgázra marketing-előadást tartani a végzősöknek. A háromnapos kurzus zajos sikert hozott, a tanítványok vitték a híremet, azt követően pedig egyre több meghívást kaptam. Egy idő után döntenem kellett, mert párhuzamosan már nem lehetett művelni a kettőt. Így döntöttem, és egyáltalán nem bántam meg.
– A világ előadói elitjébe szóló meghívás után még inkább oka van az elégedettségre. De a hasonló marketing-előadás miért nem része az egyetemi oktatásnak?
– Pontosítsunk: mifelénk még nem része. Mert az Egyesült Álla­mokban például már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a praktikus, használható tudás megosztására. Az elméleti tudás ugyanis legalább tíz­évenként amortizálódik, míg a gyakorlati tudás sokkal tovább marad érvényben.
– Előadásaiban az üzletemberi gondolkodásmód fejlesztésére helyezi a fő hangsúlyt, szinte függetlenül a helyszíntől...
– Meggyőződésem, hogy a profi üzleti gondolkodás, mondhatni, körülményektől független. Hogy az adott piaci körülmények között miképpen tudjuk kihozni a legtöbbet, az elsősorban azon múlik, hogy milyen mértékben tudjuk átalakítani a gondolkodásunkat. Ha a vevőinket vagy a körülményeinket akarjuk megváltoztatni, az kínlódás, a saját gondolkodásmódunk alakítása viszont sokkal könnyebben megvalósítható.
– A volt szocialista táborból kinövő, vagy a később szocializálódó üzletemberek viszont rendre a Nyugat nagyobb hagyományára, lépéselőnyére hivatkoznak. Jogosan?
– Csak egészen kis részben. Tény: az elmúlt rendszerben igyekeztek belénk ültetni, hogy mi szegények vagyunk, nekünk nem jár igazi minőség, nem is vagyunk képesek az igazi minőség előállítására. Nem igaz. Ennek ellenére sokan megragadtak ebben a gondolkodásmódban, kishitűek, önbizalomszegények. Pedig időközben idejött a világ mentalitásostul, technológiástul, ellátott majdnem mindennel, ami a jó minőséghez kell. Csak kell hinni, hogy képesek vagyunk. Ne feledjük, ha valakinek nincs elég pénze, attól még lehet igénye a jó minőségre. És csak azok nyernek, akik tudnak jót és jól csinálni, értéket nyújtani.
– A sikeres üzleti modelleket elsősorban a multinacionális cégek szállították, ennek ellenére sokat vitatottak ezek a módszerek. Ön melyik párton áll ebben a kérdésben?
– A kényelmesebbje szolgai módon átvette a multik módszereit, jóval-rosszal egyaránt. Sok esetben viszont a multik globális gondolkodása csak a helyi körülményekre alakítva értékesíthető, lásd munkaerő-kezelés, -megtartás, amiben mi sokkal humánusabbak, együttérzőbbek vagyunk. A multik szellemiségére építve sokan lettek sikeresek – ismerős a Fornetti példája, ugye? –, de nem kell, és nem is lehet mindenki multi, viszont ezeken az alapokon sok kicsi jó vállalkozást lehet létrehozni.
– Az ön által képviselt gondolkodásmód egyaránt érvényesíthető kis- és nagyvállalatoknál, netán hálózati rendszerekben is?
– A gondolkodásmód dimenziójában mindenképpen, bár természetesen vannak technikák és technológiák, amelyek csak bizonyos vállalkozási formák között működnek. Ami lényeges: egy vállalkozó legyen egy termék legjobb körzeti képviselője, legyen képes megvédeni azt, illetve a termék árát, fogadja el, hogy a vevő elégedettsége a konkurenssel szemben is megnyilvánulhat. Az ösztönzési rendszert leszámítva az MLM-üzletekben is minden ugyanígy működik: megtalálni a terméket, vevőrendszert kiépíteni, azt ápolni és fejleszteni.
– Valóra válhat az a vízió, miszerint a hagyományos kereskedelem lassan "elfogy" a hálózati rendszerek javára?
– Nincs kétségem afelől, hogy mindig megmarad a klasszikus kereskedelem. Vitathatatlan azonban, hogy vannak tevékenységek, amelyekben nagyobb személyes "szervizre" van szükség. Egy gyógyszertárostól nem lehet elvárni, hogy valamennyi általa forgalmazott terméket kipróbáljon, használjon, de egy MLM-estől igen, mert ettől lesz hiteles. Egy sereg áru azonban nem kerülhet ilyen rendszerekbe, mert alkalmatlanok azok forgalmazására.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2011-04-06: Közélet - Hecser László:

Barót mégis bizakodik (Nehéz esztendő – Interjú Nagy Istvánnal, Barót polgármesterével)

Barót tavaly politikai csatározástól volt hangos. Talán nem is telt el olyan hónap – sőt, hét –, hogy a kisvárosból valamilyen hangos vita ne szárnyalt volna Erdővidék határán túl. Közéletünket meghatározó fő- és mellékszereplők, de még általában csak plakátragasztásra használt statiszták is versenyeztek, ki tud nagyobbat rúgni a politikai ellenfélbe, melyikük tud becsmérlőbb cikket megjelentetni valamelyik sajtókiadványban.
2011-04-06: Pénz, piac, vállalkozás - Balogh Klára:

Törvénytár: Az örökösödés (3.)

Az örökösödés a tulajdonjog megszerzésének egyik módja, amelyen egy elhalálozott személy vagyonának átszállása értendő a törvény, illetve az elhunyt által meghatározott egy vagy több személyre.