Hírsaláta

2007. október 16., kedd, Belföld

FELE HA ELMEGY SZAVAZNI. A kormány által megrendelt felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka állította azt, hogy biztosan elmegy szavazni. Tizennyolc százalékuk már bizonytalanabb volt, és nyolc százalék nem volt biztos abban, hogy szavaz, négy százalék pedig egészen biztos abban, hogy november 25-én nem fogja betenni a lábát választási körzetbe.

Az alacsonyabb részvételi arány nem lenne meglepő, hiszen egész Európában az EP-választásokon a szavazati joggal rendelkezők igen alacsony hányada él választási jogával. Magyarországon a 2004 júniusában rendezett hasonló választáson csak a lakosság 38 százaléka adta le voksát. A romániai magyarság számára rendkívüli fontossággal bír az országos részvételi arány, hiszen mind az RMDSZ, mind pedig Tőkés László független jelölt indul az EP-választáson. Az lenne jó, ha több magyar menne el szavazni, mint az országos átlag, mert mind Tőkés László, mind az RMDSZ jelöltjeinek esélye nőne. (Szabadság)

FIATAL PEDAGÓGUSOK AZ ÉRTELMISÉGI MINIMÁLBÉRÉRT. A Dolj megyei pedagógusok pert indítottak, hogy a kezdő pedagógusok 880 lejes minimálbért kapjanak a jelenlegi 390 helyett. Nyertek: a minisztériumnak fizetnie kell, s megindult a lavina, igen sok fiatal pedagógus indít pert munkáltatója ellen. A kormány tárgyalásos úton oldaná meg a kérdést. (Cotidianul)

JÓSLAT. Cosmin Guşă szerint e héten még legalább két liberális minisztert idéznek a korrupcióellenes ügyészség elé. (Realitatea)

MINT RÉGEN. A kézdivásárhelyi gyilkosokat kártalanítja az állam, ugyanis Frunda György pert nyert az európai emberjogi bíróságon ― írja a Gândul. Ami azt bizonyítja, hogy a román sajtó tizennyolc év alatt alig változott.

MEGNYÍLT A POLUS CENTER. Kolozsvár nyugati határában megnyílt a Polus Center bevásárló- és szórakoztató központ. A gigászi méretű építmény a maga 21. századi vonalaival 34 hektáron terül el, és 140 millió euróba került. Kétszázötven kis üzlet, hét hipermarket, huszonnyolc kávézó, egy multiplex mozi, banknegyed kap benne helyet. A központ, melyet 2500 parkolóhellyel láttak el, 2000 alkalmazottnak nyújt megélhetést. Ez Erdély legnagyobb ilyen központja. Tizenöt hónapig épült. A beruházó a kanadai székhelyű TriGranit Development Corporation multinacionális társaság, az egyik tulajdonos a magyar Demján Sándor. A cég az Európai Unió egyik legjelentősebb, ilyen célokra szakosodott befektetője. (Szabadság)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-16: Közélet - Kuti János:

Megtanítom nyávogni a kutyámat (A múlt hét)

És ugatni a macskáimat. Nálunk valódi egyenjogúság van, nem mint Romániában. Nem csak a kutyáknak kell a macskák nyelvét megtanulniuk, hanem a macskáknak is a kutyanyelvet. Kölcsönösen. Együtt élnek, együtt halnak. Arra hivatkozott a kutya, hogy ő hamarabb volt nálam. A macskák, hogy ők többen vannak. Nehéz volt. Sok mindennel próbálkoztam. Először is szép szóval.
2007-10-16: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

A kormány így marad
Nem végez semmiféle kormányátalakítást az NLP — közölte Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, liberális elnök tegnap a párt vezetőtestületének ülése után.