Belföldi hírek

2007. október 16., kedd, Belföld
A kormány így marad

Nem végez semmiféle kormányátalakítást az NLP — közölte Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, liberális elnök tegnap a párt vezetőtestületének ülése után.

A kormány átalakítására vonatkozó javaslatot tizenhat szavazattal, két igen és három tartózkodás mellett elutasították. ,,Természetes, hogy a Remeş-ügy problémát okoz, ami a közfelfogást illeti, de ezt nem lehet kormányátalakítással megoldani. Ez akkor lenne igazolt, ha olyan miniszterek lennének, akik nem mutatnak fel fejlődést, vagy a közfelfogásban csorbult az imázsuk" — mutatott rá Tăriceanu, de nem volt hajlandó megnevezni az átszervezési ötlet gazdáját.

Újabb bizalmatlansági indítvány

Tíz napon belül elkészíti egy újabb bizalmatlansági indítvány szövegét a Liberális Demokrata Párt — jelentette be tegnap Theodor Stolojan LDP-elnök. A DP már látatlanban támogatja a kezdeményezést, de mivel ez nem elég, megkezdik a tárgyalásokat más pártok olyan tagjaival is, akik nem írták alá az SZDP bizalmatlansági indítványát, és majd együtt döntenek ennek benyújtásáról.

Băsescu ultimátuma

Október 22-éig ad ultimátumot a parlamentnek az egyéni szavazókörzetes választás elfogadását illetően Traian Băsescu államfő, aki tegnap levelet küldött a szenátus és a képviselőház, valamint a parlamenti pártok elnökeinek, hogy küldjék kihirdetésre a törvényt. Ellenkező esetben kiadja a dekrétumot a referendum kiírására — áll a levélben. Az államfő emlékeztet arra, hogy február 15-én már kérte a parlament jóváhagyását e népszavazás meghirdetésére, március 6―7-én pedig a politikai pártok ,,vállalták", hogy az előző parlamenti ülésszak végéig elfogadják a választási törvényt. Mivel ez elmaradt, júliusban és augusztusban októberig szabott határidőt az államfő, aki szerint ,,az állampolgárok többsége szeretné az egyéni szavazókörzetes választás bevezetését".

Nem diszkriminált

Traian Băsescu nem részesítette hátrányos megkülönböztetésben a romániai örmény közösséget — foglalt állást tegnap az országos diszkriminációellenes tanács. A testületnél azt követően jelentette fel az államfőt az örmények egyesülete, hogy sikeres szeptemberi pajzsmirigyműtétje után a beavatkozást végrehajtó orvost méltatva kijelentette: ,,végre találkoztam egy jó örménnyel", majd azonnal kijavította magát: ,,hozzáértő örménnyel". Băsescu kijelentéseit nem először vitatja meg az országos diszkriminációellenes tanács. Korábban megrovásban is részesítette, mert egy riportert ,,büdös cigánynak" nevezett. A testület határozatát az elfogadásától számított tizenöt napon belül indokolják meg, közlik a felekkel, és meg lehet támadni a közigazgatási bíróságon.

Borbély pontosít

Elsőként léptem az államosított és visszaszolgáltatott lakásokból kilakoltatott családok helyzetének orvoslása érdekében — állítja Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter az elmúlt napokban megjelent, személyét érintő ellentmondásos sajtóhírekkel kapcsolatban. 2006-ban a fiataloknak épített lakások húsz százalékát a kilakoltatott családoknak juttatták, 2003 és 2006 között pedig az önkormányzatok bármikor igényelhették volna a privatizációkból befolyó összegek két százalékát szociális lakások építésére. 2007 júniusában a miniszter igénylésére 25 millió új lejt utaltak ki a bérlők lakásgondjainak enyhítésére, és jelenleg nyolc tömbháznál folynak a munkálatok, ami összesen ötszáz lakrészt jelent. A közeljövőben huszonegy megye harmincöt településén kétezer lakrész épül, és hamarosan további 1150-et kezdenek el állami alapokból.

Elmaradt iskolák

Több mint ötezer oktatási intézmény működik egészségügyi engedély nélkül, mivel nincs ivóvíz-, csatornahálózatuk és megfelelő mellékhelyiségeik — jelentette ki tegnap Cristian Adomniţei oktatási miniszter a 2008-as költségvetés bemutatására szervezett sajtótájékoztatón. Idén 160,684 millió lejt utaltak ki 1533 vidéki oktatási intézmény korszerűsítésére, hogy ezek megkaphassák a működési engedélyt. 2008-ban 370 millió lejt szánnak további 2911 tanintézet felújítására.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2007-10-16: Belföld - x:

Hírsaláta

FELE HA ELMEGY SZAVAZNI. A kormány által megrendelt felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka állította azt, hogy biztosan elmegy szavazni. Tizennyolc százalékuk már bizonytalanabb volt, és nyolc százalék nem volt biztos abban, hogy szavaz, négy százalék pedig egészen biztos abban, hogy november 25-én nem fogja betenni a lábát választási körzetbe.
2007-10-16: Világfigyelő - x:

Kommunista pártkongresszus Kínában

A politikai reformok folytatását ígérte Hu Csin-tao államfő, pártelnök a Kínai Kommunista Párt kongresszusát megnyitó tegnapi beszédében, de leszögezte, hogy az átalakítást továbbra is a párt irányítja erős kézzel. A párt XVII. kongresszusán 2200 küldött vesz részt, a tanácskozás tervek szerint október 21-ig tart. Szakértők szerint a kínai párt és állam 64 éves vezetőjét várható újraválasztása után egy hozzá lojálisabb csapat veszi majd körül.